Været har ikke vært så mye å skryte av, men tilsynelatende har ikke det hatt den store innvirkningen på turistbesøkene til fantastiske Fosen.

Sjøfiske populært, klatring litt tyngre

John Eirik Hindrum, daglig leder på Hindrum fjordsenter, forteller at spesielt tilbudene deres om sjøfiske går svært godt i år.

– For fisketuristene, som for en stor del er tyskere, har det jo liten betydning at det regner litt. At tallene er såpass gode i år har nok flere årsaker. Det har sikkert litt med profilering å gjøre, og at vi har nye folk som selger for oss, men samtidig har vi utvidet med flere hytter og har flere og større båter.

Når det gjelder klatring i Munkstigen, er tallene marginalt dårligere enn i fjor på samme tid. – Vi nådde 1000 klatrere litt tidligere i fjor enn i år. Men her spiller jo været inn. Er det mye regn så blir fjellet glatt, og forholdene for klatring blir dårligere.

Meget fornøyde på Kystens Arv

På Kystens Arv i Stadsbygda forteller de om rundt 3000 besøkende på området siden åpninga 22. juni.

– Det er vi veldig, veldig fornøyde med, sier Lise Haugnes Lysheim, som er resepsjonist og altmuligkvinne på Kystens Arv. – Vi har veldig mange besøkende fra Trondheim, Nord-Trøndelag og generelt rundt omkring i Trøndelag. Så er det også mange lokale, og vi har til og med dem som kommer tilbake flere ganger.

Det nærliggende Reins Kloster fører ikke statistikk, da de ikke på samme måte har et avgrenset besøksområde. – Men hvis Kystens Arv er godt besøkt, er det grunn til å tro at det drypper på oss også, lyder meldingen derifra.

Positive målinger i Austråttlunden og på Rusasetvatnet

Fra Ørland meldes det om positive tall på Austrått fort så langt i år. Gunnhild Tettli i Ørland kommune er på ferie og har ikke de konkrete tallene foran seg, men sier at de ligger over fjoråret. – Fortet er relativt godt besøkt av skoleklasser og bestilte grupper som bussturister, da spesielt i mai og juni. Nå er det mange turister også fra utlandet. Mest tyskere og svensker, men også for eksempel fra Skottland og Kina.

For besøkende i våtmarksområdene føres det ikke konkret statistikk, så fagleder for natur i Ørland kommune, Ingrid Bjørklund, baserer seg primært på generelle inntrykk når hun snakker om de utenlandske fuglekikkerne som kommer. – Det avhenger jo mye av hvilke spennende fuglearter som blir observert på Ørlandet. Går det ut varsel om interessante observasjoner, så kommer det tilreisende langveisfra. En del slike gjester har det vært i år også.

Det som kan fastslås med større sikkerhet, er besøkstallene i Austråttlunden og på Rusasetvatnet. Der fikk man nemlig satt opp ferdselstellere i april. – Disse viser at vi i snitt har 196 daglige besøkende i Austråttlunden, og 229 på Rusasetvatnet, der telleren vel å merke bare dekker den ene inngangen. Dette er meget gode tall.