Generelt har det vært en synkende tendens i valgdeltakelsen i Norge, siden rekordåret 1965, da hele 85,5 stemte ved stortingsvalget. – Det normale ved stortingsvalgene er nå blitt en deltakelse på 75–78 prosent, forteller Anders Todal Jenssen, som er leder ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.  – Internasjonalt plasserer det oss midt på treet, litt bak Sverige og Danmark.

Fosen under snittet ved stortingsvalg

Samtlige Fosen-kommuner har ved alle de tre siste stortingsvalgene ligget under landsgjennomsnittet i valgdeltakelse. Vi inkluderer da Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan, Osen, Rissa og Leksvik: Ikke én av dem har ved noen av de tre siste stortingsvalgene vært på eller over landsgjennomsnittet i deltakelse.

I 2013 var valgdeltakelsen nasjonalt på 77,9 prosent, mens den i Fosen-kommunene i snitt var på 74,8 prosent. Osen og Rissa var de beste Fosen-kommunene, begge på 75,7 prosent.  Deltakelsen var lavest i Bjugn, der 72,9 prosent stemte.

I 2009 var valgdeltakelsen nasjonalt på 76,4 prosent, mens den på Fosen var på 71,8 prosent. Det året var Rissa best på 73,7 prosent, Bjugn igjen dårligst på 68,8.

I 2005 var valgdeltakelsen nasjonalt på 77,4, mens den på Fosen var 73,7 prosent. Best det året var Åfjord, på 75,6 prosent, mens Bjugn igjen var dårligst på 71,2 prosent.

Motsatt ved lokalvalg

Valgekspert Anders Todal Jenssen forteller at deltakelsen ved lokalvalgene er vesentlig lavere enn ved stortingsvalg, normalt 58–60 prosent ved kommunevalg, litt under det igjen ved fylkestingsvalg. Det gjelder også på Fosen.

Imidlertid ser man noe interessant på Fosen: Mens regionen har vært godt under landsgjennomsnittet i valgdeltakelse ved de tre siste stortingsvalgene, har den vært godt over ved de tre siste kommunevalgene!

I 2015 var deltakelsen i kommunevalgene på 60,0 prosent i Norge, og 64,4 prosent på Fosen. I 2011 var den på 64,2 prosent i Norge; da var den på 67,1 prosent på Fosen. I 2007 var den på 61,7 prosent i Norge; da var den på 63,8 prosent på Fosen.

Igjen er det dessverre bjugningene som kommer dårligst ut, med en valgdeltakelse på henholdsvis 56,3, 57,5 og 55,9 prosent deltakelse ved disse tre kommunevalgene. Osen er derimot den store vinneren, med henholdsvis 68,3, 73,3 og 71,3 prosent deltakelse, altså langt over landsgjennomsnittet. I 2015 ble de imidlertid forbigått av Leksvik, som kom best ut, med 71,3 prosent.

Ulike medier har ulike roller

Valgekspert Frank Todal Jenssen forteller at det nok er flere årsaker til forskjellene i deltakelse ved stortingsvalg og lokalvalg. Men han mener det er liten tvil om at mediene spiller en stor rolle.

– Det er naturlig nok vanskelig for de store nasjonale mediene å dekke lokalvalg rundt omkring i alle kommunene. Generelt blir det slik at folk baserer seg på TV og store aviser ved stortingsvalg, og på mindre, lokale medier ved lokale valg.

Kan Fosna-Folket tillate seg å ta en del av æren for at fosningene er såpass engasjerte i lokalpolitikken? Vi bare spør.