– Det begynner å kime i telefonen om hoggormobservasjoner.

Det sier førsteamanuensis og ormekspert Dag Dolmen ved NTNU.

– Tidlig

Bildet av hoggormen øverst i saken ble tatt ved Brandvikgårdsmyran i Bjugn søndag formiddag. Ormen lå og solte seg midt på en sti.

– Det er tidlig. Jeg har ikke hørt om andre observasjoner på Fosen i år, sier Dolmen.

I tillegg til observasjonen på Fosen, har hoggorm blant annet blitt observert i Bymarka i Trondheim 3. mars, samt i Larvik og Fredrikstad.

Soler seg etter vinterdvalen

Han forklarer at grunnen til at hoggormen trekker ut mot stier, er for å øke kroppstemperaturen. Dolmen sier at optimaltemperaturen for en hoggorm er rundt 38 grader, og for å komme opp i slike temperaturer, er ormene avhengig av å ligge i sola.

– De kommer ut fra overvintringsplassen og godgjør seg i sola. Dersom de kommer opp i ønsket temperatur, kryper de i skjul igjen.

– Dette for å modne eggceller og spermier for å få opp metabolismen etter en lang vinterdvale. Utover sommeren er det mindre å se til hoggormen, for da er det varmere. Men på vårparten ligger de i veldig stor grad framme der folk er ute og går, legger han til.

– Gode hoggormplasser

I tiden framover vil hoggormen være aktiv.

– Er det stor sannsynlighet for å møte på hoggorm på Fosen nå?

– Ja, spesielt nå før påske. Vanligvis har jeg sagt at sannsynligheten er størst i påsketider, men i år blir det før påske, sier han og legger til:

– Fosen kan skryte av mange gode hoggormplasser. Stokkøya (Åfjord) er en kjent hoggormplass, samt områdene opp mot Kopparn (Bjugn). Alle steder på Fosen som ligger i god sørhelling, er det en del hoggorm.

Hoggormbitt

Dolmen sier at han har sett en knapp økning i antall observasjoner de siste årene.

– Det kan være at hoggormbestanden øker sakte på grunn av milde vintrer og brukbare somrer, og litt bedre tilgang på smågnagere. Giftinformasjonen har hatt stigende antall innrapporterte hoggormbitt de siste årene.

– Ikke plukk opp ormen

Dersom du skulle møte på hoggorm, er det ifølge Dolmen ingen grunn til å bli redd den giftige ormen. Likevel ber han folk om å ta sine forholdsregler.

– Hoggormen angriper aldri, men den kan forsvare seg dersom den føler seg truet. Jeg vil anbefale folk å ta bilder, men ikke forsøk å plukke opp hoggormen. Holder man seg på en meter avstand er det trygt, sier ormeksperten, som likevel anbefaler at barna holdes borte fra ormene.Følg Fosna-Folket på Instagram eller Facebook

Følg vår værside her.