Denne påska inviterer Fosna-Folket åtte relativt kjente fosninger til å delta i en relativt uhøytidelig påske-quiz. De åtte deltagerne møtes først i kvartfinaler, der vinnerne av hver duell går videre til semifinaler. Til sist møtes de to beste i en finale, der vinneren får en ikke helt ubetydelig påske-premie; ett års plussabonnement på Fosna-Folket.

Hvem er Fosens skarpeste hode?

I hver quiz-duell får duellantene åtte spørsmål fra åtte forskjellige kategorier; Fosen, lett blanding, sport, kjendiser, merkelige spørsmål, påske, Donald og musikk.

Deltagerne er hentet fra små og store krinker og kroker av Fosen, slik at det også utspiller seg en aldri så liten intern geografisk kamp. Er Indre Fosen best på quiz? Eller er det Nord-Fosen som har de skarpeste hodene?

Kvartfinale 2

I andre kvartfinale er det Ørland kommune, representert ved tidligere stortingspolitiker Torhild Saltvik Aarbergsbotten, og Åfjord kommune, ved utrykningspoliti Øystein Braseth, som konkurrerer.

– Kjør på. Må få med kjerringa på laget da, sier Braseth før første spørsmål.

1: Fosen

- Hvem forsvant sporløst over Fosen 22. mai 1977?

Torhild: – Det var han Olav! Han som styrta i sjøen som Fosna-Folket har skrevet om det siste året. Men jeg husker ikke etternavnet.Øystein: – Det var han Ottersbo det vet du, piloten.

2: Lett blanding

- Hvilke land grenser Latvia til (på land, ikke til havs)?

Torhild: – Estland, Litauen, Russland og...Finland?Øystein: – Å helsike. Litauen, Estland, Polen, Ukraina (det høres tisking i bakgrunnen).

3: Sport

- Én nordmann har scoret i to VM-sluttspill i fotball på rad; hvilken herre?

Torhild: – Kjetil Rekdal (det hviskes i bakgrunnen)Øystein: –  Nei, dæsken. VM-sluttspill. Nei, det har jeg ikke peiling på. Ikke snabling heller.

4: Kjendiser

- Hvem vant årets utgave av NRK-realityen «Mesternes mester»?

Torhild: – Gro Hammerseng-Edin.Øystein: – Det var ho Gro Hammerseng-Edin sies det her, så vi kjører på den.

Pauseprat

Torhild: – Jeg har en sånn liten hjelper her skjønner du (på spørsmål om hvorfor hun fikk veldig mørk stemme på et par av svarene).Øystein: – Jeg hadde min siste arbeidsdag før påske i går, så nå er vi på hytta på Stokkøya. Det er livet.

5: Merkelige spørsmål

- Hvilken Fosen-kommune har blitt kalt «Astanistan»?

Torhild: – Bjugn (nå plutselig med lys stemme).Øystein: – Jaja, Bjugn, vet du.

6: Påske

- Hvor ble Jesus korsfestet?

Torhild: – Jerusalem? Golgata.Øystein: – Golgata, var det det? (i bakgrunnen: det er du som har lest bibelen, Øystein, ikke jeg).

7: Donald

- Hva var spesielt med bilen til Bestemor Duck?

Torhild: – Nå skulle jeg hatt sønnen min her, for han leser Donald. Nei, jeg aner ikke.Øystein: – Jeg kan ikke huske noe annet enn at den hadde tak på stolper. Nei, jeg vet ikke. El-bil ja - en urmodell av Tesla det, sikkert.

8: Musikk

- Hvem var bassist i «the Beatles»?

Torhild: – Ringo Starr! Nei? George Harrison! Ikke det heller? John Lennon da?Øystein: – Var det Ringo Starr?

Resultat: Torhild: 4 Øystein: 4

Torhild: – 4? Jaja, da er jeg ikke helt på jordet, da.Øystein: – Jeg er ikke akkurat noen stor quizmaster.

Ettersom det endte uavgjort 4-4 må duellantene ut i en nervepirrende tie-breaker for å avgjøre hvem som tar seg videre til semifinalen.

9: Tie break

- Hvor stort er hele Fosen i samlet areal (i kvadratkilometer)?

Torhild: – Ørlandet er vel et par og sytti. Herregud. De andre kommunene er jo mye større. Sju kommuner, da. Ørland er jo den desidert minste. Hvis jeg sier 4 000 kvadratkilometer da?Øystein: – Å helsike. 2 500 kvadratkilometer?

Torhild Saltvik Aarbergsbotten og Ørland kommune var nærmest riktig svar, og går derfor videre til semifinalen, mens Øystein Braseth og Åfjord kommune er slått ut av konkurransen for denne gang.

Er du smartere enn både en stortingspolitiker og utrykningspolitiet? Svarene finner du nederst i saken.

Sluttspill

27/3 Kvartfinale 1: Idar Vollvik v Knut Sundet 3 v 4 (etter tie break)

28/3 Kvartfinale 2: Torhild Saltvik Aarbergsbotten v Øystein Braseth 5-4 (etter tie break)

29/3 Kvartfinale 3

30/3 Kvartfinale 4

31/3 Semifinale 1: Knut Sundet v Vinner kvartfinale 4

1/4 Semifinale 2: Torhild Saltvik Aarbergsbotten v Vinner kvartfinale 3

2/4 Finale: Vinner semifinale 1 v Vinner semifinale 2

---

Riktige svar: 1=Olaf Ottersbo. 2=Litauen, Estland, Russland, Hviterussland 3=Kjetil Rekdal. 4=Gro Hammerseng-Edin. 5=Bjugn. 6=Golgata, utenfor Jerusalem. 7=Det var en el-bil. 8=Paul McCartney. 9=3 446 kvadratkilometer