Regjeringen sendte ut pressemelding om saken torsdag ettermiddag. Rådmannen og ordføreren i Ørland, Snorre Glørstad og Hallgeir Grøntvedt, fikk nærmeste hakeslepp da de så detaljene i forslaget. Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser i meldingen at de nye kommunene foreslås hovedsakelig plassert i sone 2, mens tre kommuner er foreslått i sone 3. De tre kommunene er Bjugn, Meldal og Vanylven. Dette innebærer at Ørland i sone 2 må betale 10,6 prosent, mens Bjugn må ut med 6,4 prosent.

Saken vil presenteres i revidert nasjonabudsjett, og eventuelt  tre i kraft fra 1. juli 2014 hvis EFTAs overvåkingsorgan, ESA, godkjenner forslaget.

-Stimulerer sysselsettingen

- Vi er godt fornøyd med at vi gjennom forhandlingene om nytt regelverk for regionalstøtte fikk aksept for fleksibilitet i avgrensningen av virkeområdet. Dette har gjort det mulig å foreslå en utvidelse med 31 kommuner, sier kommunal-og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. - Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift er et av de  viktigste virkemidlene for å stimulere sysselsettingen i distriktene. Arbeidskraften er vår viktigste ressurs, og det er  avgjørende for samfunnsutviklingen at vi utnytter tilgjengelig arbeidskraft i hele landet, sier finansminister Siv Jensen.

Vil flykte til Bjugn

Glørstad og Grøntvedt er glad for kommunen og store bedrifter får redusert avgiften fra 14,1 prosent til 10,6 prosent, men er sjokkert over at departementet har valgt forskjellige soner for Bjugn og Ørland. Begge er klinkende klar på at dette er svært konkurransevridende, og frykter at dette kan føre til at mange bedrifter vil flykte til Bjugn.

- Det er en lettelse at vi går ned. Dette er positivt og blir billigere enn i dag. Men vi har et felles bo- og arbeidsmarked i Fosen, og da blir dette fullstendig meningsløst, sier Glørstad, i det Grøntvedt beskriver forslaget som helt forkastelig.

Begge er klar på at dette kan medføre at flere vil velge Bjugn framfor Ørland når de står overfor valget mellom de to kommunene.

-Det er klart at Bjugn med dette vil få et konkurransefortrinn, sier ordføreren, og fortsetter: - Nå har vi nettopp hatt en folkeavstemning hvor Ørland sa ja, mens Bjugn sa nei. Kommunal-og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har manet til en sammenslåing. Skal vi nå straffes for at vi sa ja, lurer han.

Må være like avgift på Fosen

Snorre Glørstad er også oppgitt over at kommunene ikke har vært involvert i dette, og sier at pressemeldingen kom svært så overraskende på ham.

Noe av begrunnelsen for forskjellene i avgiften skal være at det baseres på at sysselsettingen og folketallsveksten skal være lav i de kommunene som nå har fått lavere soner.

-Dette svinger en del gjennom årene. Jeg kan ikke se de store forskjellene mellom Bjugn og Ørland, sier Glørstad, og fortsetter: - Vi får arbeidsplasser og økt aktivitet gjennom den nye kampflybasen, men nå må ikke effekten av dette overdrives. Vi må etterleve dette selv og sørge for at det bidrar til sysselsettingen.

Grøntvedt forklarer at kommunens mål med etablering av den nye basen er at en arbeidsplasser innenfor gjerdet skal bidra til to utenfor. Nå vil dette bli svært vanskelig, sier han, og framhever at arbeidsgiveravgiften burde vært like over hele Fosen.

-Det er bare på denne måten vi får like vilkår å konkurrere på, sier han.

Glørstad stiller spørsmål om hvorfor denne saken ble presentert nå og ikke før valget om kommunesammenslåing 24. februar.

-Hva har skjedd da, spør han.

Jubel

Daglig leder i Fosenhus AS som holder til i Botngård i Bjugn, Håvard Sundseth, sier at det er grunn til å juble over forslaget fra regjeringen. Han sier til Fosna-Folket at prosentene man kan spare på arbeidsgiveravgiften dersom forslaget går igjennom vil være viktige for bedriften.