-Forholdene er helt eksepsjonelle, jeg har aldri opplevd maken, sier brannsjef Johan Uthus i Fosen brann- og redningstjeneste (FBRT) til fosna-folket.no. Han sikter da til tørken i terrenget som ved inngangen til juni skaper ekstrem brannfare i alt fra lyng til skog.

Generelt forbud

-Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i eller i nærheten av skogsmark. Slik det er på Fosen nå så er min vurdering at finnes det en busk i nærheten, så er det skogsmark. Lyngen er helt uttørket, forklarer brannsjef Uthus.

Frykter pinsebål

Han frykter konsekvensene dersom folk feirer pinsen kommende helg med tradisjonelle pinsebål.

-Nå ser vi at mange samler store mengder bålmaterialer av ulik kvalitet, og da er det med tanke på pinse- eller sankthansfeiring.

Engangsgrill er åpen ild

Brannsjefen innrømmer at han ikke er helt blottet for tradisjoner knyttet til feiring av pinse, men er konsekvent på at om man planlegger noen som helst form for bål så må det være på en planlagt bålplass helt nede ved sjø eller vann, og med tilstrekkelige slokkemidler tilgjengelig.

-Husk også at en engangsgrill er å betrakte som åpen ild, sier Uthus.

Mye ulovlig materiale

Uthus er også tydelig på hva som er tillatt å bruke til bålmateriale.

-Mye av det folk samler sammen til bål er kun å betrakte som avfall. En gammel sofa, for eksempel, er ulovlig å brenne, minner han om.

-Det er kun rent trevirke som kan brukes til bål, sier Uthus.

Alle avvik blir anmeldt

Et annet moment brannsjef Uthus minner om er at etter et bål kan det ligge glør og ulme i dagevis, med den brannfaren dette medfører. Litt vind, så kan det skape et gnistregn som antenner naturen.

-Har man tent opp et bål, så må dette slukkes grundig før det forlates.

Hovedbudskapet fra brannsjefen i FBRT er allikevel at med den ekstreme tørken, så er det nå innført nulltoleranse i forhold til lovverket, og at alle avvik vil bli anmeldt.Se også: Politiet: – Det var kaotisk ei stund

BRANNBOMBE: Johan Uthus, brannsjef i Fosen brann og redningstjeneste (FBRT) advarer mot bålbrenning før pinsehelga. -Naturen er som en brannbombe over hele Fosen, sier han. Foto: Skjalg Ledang