I februar neste år drar turkameratene til Knivskjellodden, landets nordligste punkt. Med ski på beina, pulk på ryggen og trekkhunder foran, skal de gå Norge på langs. De har satt av seks måneder på de 300 milene de har i vente.

Fant turvennRune Kjerstad som bor i Lysøysund har ønsket seg en slik tur i 15 år, men det har aldri gått seg til. Han tenkte først å reise alene, men innså etter hvert at det hadde vært hyggelig og delt opplevelsene med noen.  Det var da rissværingen Eirin Trøen dukket opp.

- Vi møttes på en pub i Lysøysund i fjor. Rune fortalte meg at han skulle gå Norge på langs, men manglet noen å dra med. Da ble en idé sådd, det var akkurat en sånn tur jeg hadde mangla i livet mitt. En måneds tid senere tok jeg mot til meg og kontaktet Rune for å høre om han ville ha selskap på turen. Det ville han og jeg ble kjempeglad, sier Eirin.

Forberedelser Det er mye forberedelser til en slik tur, og fosningene har allerede startet planleggingen. De er godt i gang med sponsoravtaler, sparing av penger og noen korte fjell- og skogsturer for å teste forholdene.

- Eirin er planlagt, strukturert og flink. Hun gjør et kjempearbeid og er en ”stå-på”-person, smiler Rune Kjerstad.

- Ja, det sier du nå ja! Bare vent til senere, snakkes på Lindesnes. Da sier du vel ”ha dæ heim shitkjærring, no e æ lei”, svarer Eirin Trøen og ler høyt.

Andre verdierDet koster med utstyr, mat og ikke minst den lønna man mister i løpet av månedene man er borte. Rune Kjerstad og Eirin Trøen forteller at de må skaffe sponsorer og sette av penger for å få det til, og i verste fall ta opp lån. Men det er ingen stopper for friluftsmenneskene.

- Penger skal ikke dra lasset ned, man kan ikke tenke på alle kostnadene det medfører. Det er ikke så viktig, og man kan ikke måle alle verdier i penger, sier Trøen bestemt.

Stress og høye forventningerVenneparet mener at mange har hatt godt av en slik tur. De påpeker at samfunnet er preget av mye stress og høye forventinger, og at det er greit å ta en pause innimellom.

- Det er godt å komme seg bort av og til. Jeg tror man virkelig finner seg selv på turer som dette. Man blir jo presset maksimalt, både fysisk og psykisk, forteller Rune Kjerstad.

- Det er faktisk lov å stoppe opp, puste og ta en pause fra dette rotteracet. Det er viktig å gjøre det man har lyst til, så lenge det ikke går utover andre, sier Trøen.

- Leve i nuet, svarer Kjerstad.

Unngår tidspressTurkameratene sier det blir fantastisk med alle soloppgangene, solnedgangene og nordlyset på Finnmarksvidda. De gleder seg spesielt til å få se overgangen fra vinter til vår. De har satt av seks måneder og kommer til å gå nærmere 300 mil. Turen ender ved fyret i Lindesnes i august.

- Vi har satt av god tid fordi vi ikke vil ha noe tidspress, det ødelegger gleden. I tillegg har jeg litt ryggproblemer, forteller Rune Kjerstad.

- Ja, også møtte du ei med operert kne – BINGO, utbryter Eirin Trøen.

- Går seg i formTurvennene er i god form, men i høst blir det fullt kjør. Da skal de virkelig trene opp kroppen til den lange reisen. De påpeker at man ikke trenger å være i god form for å klare å gå Norge på langs, men det gjør det lettere.

- Man går jo i sitt eget tempo, så hvem som helst kan gjøre det. I tillegg går man seg i form etter hvert som turen starter, forteller Kjerstad.

- Det er nok heller det å trene seg på å ha det vondt som blir målet, sier en latterfull Eirin Trøen.

Skal lage dokumentarfilmFosningene har bestemt seg for å lage en dokumentarfilm om reisen for å gi motivasjon og inspirasjon til andre. I tillegg kommer de til å legge ut bilder og skrive om opplevelsene på hjemmesiden og Instagram.

Du kan følge dem på: www.runeogeirinpaalangs.no og @runeogeirinpaalangs på Instagram.