På Fagerli gård, et småbruk i Vanvikan i Leksvik kommune, er det ofte insekter på besøk. Søndag var gjestene av det sjeldne slaget.

– De siste fire somrene har jeg sett den sjeldne humlesvermeren her i hagen på gården. Søndag fløy hele tre stykker av denne typen sommerfugl rundt i syrinbusken vår, forteller Jurgen Wegter.

På gården er naturtypen slåttemark med tilhørende sjeldne blomster.

– Det er mange rare insekter som kommer og besøker oss. Vi har blitt helt hekta på humler og insekter. I dag var barna våre ute i hagen med en venninne, og da fant de en jordgjøkhumle. Den er ikke sjelden, men fascinasjonen er stor for alt som beveger seg og flyr, sier Wegter.

– Sjelden

Biolog Tor Bollingmo forteller at insektene på bildene øverst i saken er en såkalt bredkantet humlesvermer.

– Den er forholdsvis sjelden i Trøndelag. Det som er spesielt er at han (Wegter, journ. anm.) har sett tre stykker, og det er noe jeg aldri før har hørt om. Det er uvanlig at man har tre slike samlet på ett brett, sier Bollingmo, som er mest kjent for sin kunnskap om humler.

Biologen forteller at humlesvermeren er mer vanlig på Øst- og Sørlandet.

– Nord for Dovre er slike arter mye mer uvanlig. Å ha disse i et såpass høyt antall i Trøndelag er veldig spesielt.

Forveksles med verdens minste fugl

– Vi hadde også et eksemplar i Forradalen i Stjørdal forrige søndag, og det synes vi var spesielt og artig.

Han forteller at mange av insektene blir registrert.

– Dette er en sommerfugl, men den har et utseende som ligner på en humle. Den er større enn en humle, og såpass stor at folk legger merke til den. De fleste eksemplarene blir meldt inn, tror Bollingmo.

– Ofte forveksles sommerfuglen med kolibri (verdens minste fugl, journ. anm.), for de har omtrent samme størrelse, sier han.

Flyr 50 mil

Årsaken til at humlesvermeren trekker nordover, er ifølge biologen høye temperaturer.

– Gruppen insekter heter tussmørkesvermere. De har en tendens til å dukke opp når det er varmluftsstrømmer som kommer fra sør.

Han forteller at sommerfuglene er dyktige flygere.

– En varm sommernatt kan de fort tilbakelegge 50 mil. Humlesvermeren flyger fort og er utholdende.

– Kan det tenkes at humlesvermeren kan formere seg her i Trøndelag?

– Jeg tror ikke at det vil skje en endring i forhold til utbredelsen uten videre. Men vi ser at i perioder med veldig varmt vær fra sør, øker hyppigheten av observasjoner. Jeg tror at den fortsatt kommer til å være en sjelden gjest i Trøndelag når det er gode værforhold.

– Vil sommerfuglene trekke tilbake når det blir kaldere?

– Det er vanskelig å svare på, men det kan tenkes at de klarer å komme seg unna. Insekter er veldig tallrik totalt sett, så det kan også være at sommerfuglene havarerer etter som de har fløyet såpass langt ut av kurs, avslutter biolog Tor Bollingmo.

Les også: Ekstremt sjeldne fugler gjestet Fosen