- Politireformen handler en fjerdedel om strukturendringer og tre fjerdedeler om kvalitet i arbeidet. Med verktøy som gjør at vi kan gjennomføre avhør på stedet med telefon og sende det over til jurist rett fra stedet, gjør at vi kan være mer ute som synlig politi, sier lensmann Rune Halvorsen.

Torsdag orienterte lensmannen om hvordan politiet på Fosen er i endring og tenker på beredskap da Kvinners frivillige beredskap inviterte til folkemøte.

Sammenslått

Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag politidistrikt har blitt slått sammen til ett rike. Prosessen har pågått i lang tid. Onsdag slås operasjonssentralene sammen og politiet i hele Trøndelag koordineres fra Trondheim fra da av.

- Jeg tror det har blitt mer fokus, også blant folk, på hva som er viktig for politiet. Til sjuende og sist, hva er det viktig at politiet gjør for meg, spør lensmannen forsamlingen.

- Den dagen jeg har behov for politiet forventer jeg et svar, og jeg forventer en reaksjon. Det tror jeg folk flest også tenker og det må være fokuset vårt: et synlig og tilgjengelig politi, sier Halvorsen.

Fosen blir større

I dag server Fosen lensmannsdistrikt Åfjord, Bjugn, Rissa og Ørland.

Fra 1. mai 2018 blir Leksvik og Roan del av lensmannsdistriktet, mens Osen vil få sine polititjenester nordfra. Bjørnør lensmannsdistrikt løses opp.

- I dag er vi 33-34 politifolk i Fosen lensmannsdistrikt. Det er 13 damer, og sju av dem er polititjenestedamer. Vi har vært bevist på å ha en høy kvinneandel over tid, og ligger godt over gjennomsnittet, forteller Halvorsen.

- Vi får ansvaret for rundt 4500 nye innbyggere i 2018. Så langt ser det ikke ut til at vi får én tjenesteperson ekstra, sier lensmannen.

Han meddeler forsamlingen at Fosen lensmannsdistrikt har hatt resultater helt på topp i fylkessammenheng det siste tiåret.

- Vi måles mye. I statistikkene både for oppklaringsprosent og den typen ting scorer vi høyt. Vi må kanskje akseptere at vi må senke forventningene noe. Vi skal håndtere dette på en god måte.

Lensmann i Fosen lensmannsdistrikt, Rune Halvorsen orienterer om det pågående arbeidet i politiet på Fosen. Foto: Jakob Ellingsen

To krav

Det er ulike krav til responstid for politiet i byer og utenfor byområder. Brekstad faller inn under klassifiseringen som krever raskere responstid ettersom det er en by over en viss størrelse.

- Vi tenker mye på hvordan vi skal løse utfordringene fremover og hvordan vi skal organisere bemanningen på best mulig måte fremover, sier Halvorsen.

- Vi har jobbet tett med kommunene på Fosen for å koordinere hvordan vi jobber sammen i krisesituasjoner. De siste årene har vi øvd mye sammen med kommuner på ulike situasjoner som kan oppstå. For politiet vil det være en fordel at beredskapsarbeidet i de forskjellige kommunene er organisert relativt likt. Der har kommunene gjort en god jobb, sier lensmannen.

Trafikk

I forbindelse med vindkraftutbyggingen på Fosen skal 210 vindmøller settes opp i fjellene i lensmannsdistriktet.

- Hver vindmølle vil ha behov for 11 spesialtransporter. Det er fastslått at politiet og kun politiet må kjøre både foran og bak på disse over 2000 transportene, forteller Halvorsen.

- Det vil kreve store politiressurser. Vi er også i en fase med veistenginger i forbindelse med store veiprosjekter i regi av Fosenvegene for tiden, sier lensmannen.

Prosess

Lensmannen forteller at han bruker mye tid på å tenke på hvordan flest mulig politibetjenter kan være ute på jobb i stedet for å sitte inne på kontorplasser.

- Samfunnsoppdraget til politiet som gitt i Politiloven er å verne om Norges samfunnsverdier. Det gjør at vi også har ansvar innenfor gjerdet på Ørland flystasjon også. For eksempel i forbindelse med terrortrusler eller spionasje, forteller Halvorsen de fremmøtte på møtet.

- Reformarbeidet er pågående og vi jobber med å finne løsninger på dagens og morgendagens utfordringer nå. Vi vil finne gode løsninger. Jobben ligger i å finne best mulig løsninger for Fosen, sier Rune Halvorsen.