Meteorologisk institutt har sendt ut et OBS-varsel for fredag: «Fra natt til fredag økning til sørvest liten og kan hende full storm utsatte steder. Fredag ettermiddag dreiende vestlig og minkende, om kvelden skiftende bris», heter det i varselet for Trøndelag.

Det er også et gjeldende OBS-varsel som ligger ute for torsdag.

– Det er flere lavtrykk som passerer. Det er et som ligger ute i norskehavet nå, som har gitt liten storm fra sørvest i natt. Når dette passerer blir det forbigående litt mindre vind, men så kommer det et nytt lavtrykk inn mot land, sier statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke ved Vervarslinga på Vestlandet Solbrekke ved 09.30-tiden torsdag.

Lavtrykket beveger seg raskt

Hun sier at det utsatte steder og på kysten er ventet opptil full storm mellom klokka 08 og 12 fredag. Vindkastene vil komme opp mot 30 m/s. Statsmeteorologen utelukker ikke at vindkastene kan bli enda kraftigere utsatte steder.

– Været for fredag blir egentlig en kopi av været i dag, men lavtrykket blir litt hissigere. Lavtrykket som treffer i morgen beveger seg fort. Nå ligger det rett sørvest for Island. Det er forventet å trekke mot Trøndelag i morgen tidlig, men vinden vil øke på allerede fra i natt, sier Solbrekke og legger til:

–Det er ikke sikkert at vinden vil trekke veldig langt innover land, men man vil nok kjenne det i luggen når man er ute og går.

Det er særlig Osen på Fosen som vil få den kraftigste vinden fredag. Målestasjonen i Osen ligger ved Buholmråsa fyr.

– Den er veldig utsatt, så der vil det nok kjennes godt, mener statsmeteorologen.

Den kraftige vinden er ventet å avta mot fredag kveld.

Liten storm på Ørlandet

Meteorologikonsulent Janne Bjerkan, som jobber ved værtjenesten på Ørland hovedflystasjon, sier følgende om ørlandsværet:

– Nå har vi en sørvestlig sterk kuling. I perioder blir det antagelig liten storm fra sørvest. I løpet av ettermiddagen begynner vinden å avta, og da får vi vestlig frisk bris. Sent i kveld blir det trolig lett til laber bris.

Hun forteller også at det vil være en del regnbyger torsdag, men at bygeaktiviteten avtar mot ettermiddagen. I løpet av kvelden vil et nytt lavtrykk passere og gi nedbør i form av regn.

Fredag fortsetter den kraftige vinden på Ørlandet.

– Vinden dreier i løpet av natt til fredag og morgen tidlig med sørvestlig liten til sterk kuling. Deretter øker den på til en sterk kuling og liten storm i enkelte perioder, sier Bjerkan.

– Flere vindfulle timer

– Når vil vinden være på det sterkeste på Ørlandet fredag?

– Det blir flere timer med ganske kraftig vind. Den sterkeste vinden blir fra tidlig i morgen og fram til 15-17-tiden. Vinden roer seg utover ettermiddagen til laber til frisk bris fra sørvest.– For en kortere periode ser det ut til at det kan bli sterkere vind lenger nord, legger Bjerkan til.

Ta en titt på langtidsvarselet for Fosen-kommunene på vår værside www.vind8.no.

Følg Fosna-Folket på Instagram og Twitter.Følg Fosna-Folkets værside på Facebook.