- Det er helt forferdelig å tenke på at arbeidsstua kan bli nedlagt, sier 72-årige Gerd Lien som har tatt initiativ til demonstrasjonen.

Hun jobber frivillig og serverer kaffe på helsesenteret i Bjugn en ettermiddag i uka, og fikk selv høre det fra brukerne at arbeidsstua står i fare for å bli nedlagt. Arbeidsstua er et dagtilbud som brukes av eldre som bor på helsesenteret eller i omsorgsboliger tilknyttet helsesenteret.

Administrasjonen vil legge ned arbeidsstua fra 1. februar neste år som et innsparingstiltak. Bjugn kommune er på ROBEK-lista, og ser ut til å få et merforbruk på mellom 10 og 15 millioner kroner i år.

- Vil bli sittende

Lien har aldri før tatt et lignende initiativ, forteller hun, men mener det er for «gæli» at eldre risikerer å miste dagtilbudet sitt.

- Jeg demonstrerer mest for dem som er der nå, men jeg tenker også på meg og andre jevnaldrende som kan havne dit snart. Det betyr mye å ha et slikt tilbud.

- Eldre vil bli sittende i leilighetene sine dersom arbeidsstua legges ned, sier Lien.

Følg Fosna-Folket på Facebook og Instagram.

Over 700 har undertegnet

Lien mener det må være lite å spare på å legge ned tilbudet.

- Det er bare en 80 prosent stilling på arbeidsstua. Tøyet som de eldre bruker får de ofte gratis, og varene som lages blir solgt.

504 har hittil skrevet under og protestert mot forslaget på nettet, og over 200 har skrevet under skriv som har ligger ute i butikkene i Bjugn.

Underskriftene og et brev med anmodning om å opprettholde tilbudet, skal overrekkes rådmannen og lokalpolitikerne i Bjugn tirsdag formiddag. Da presenterer den nye rådmannen Emil Raaen sitt budsjettforslag for 2016 i kommunestyresalen.

Brukere blir med

I Fosna-Folkets papirutgave for omtrent to uker siden, foreslo bruker av arbeidstua, Johanne Storflor (85) spøkefullt, at de eldre kunne gå i demonstrasjonstog for å unngå nedleggelse av dagtilbudet. Nå ser det ut til at forslaget ikke blir langt fra sannheten.

Lien tenker å ta turen innom de eldre brukerne for å høre om flere av dem ønsker å være med for å vise motstand mot den foreslåtte nedleggelsen.

På telefon forteller Storflor at hun blir med om hun får hjelp til å komme seg nedover til kommunestyresalen.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre om arbeidsstua blir nedlagt, sier hun.

- Faglige vurderinger

Rådmann i Bjugn, Emil Raaen, sier han har forståelse for at engasjementet er stort, og understreker at det trolig vil bli stort engasjement rundt flere saker når han legger frem sitt budsjettforslag.

- Mine vurderinger er faglige. Vi har lett etter tiltak som smerter minst. Vi er i en krevende økonomisk situasjon, men det er noe jeg må komme mer tilbake til når budsjettet fremlegges, sier Raaen.

Initiativtaker til protesten er Gerd Lien (72). Her sammen med sitt barnebarn Hanne Kristiansen.
Faksimile 10. november 2015.