Rønning forteller at dette var den første gangen han har opplevde å få se de majestetiske dyrene på så nært hold.

Fulgte dem i tre kvarter

- Jeg ble oppringt av et vennepar på campingen her, de hadde observert dem ute i fjorden og spurte om jeg ville være med ut i båten og ta bilder av dem. Jeg var ikke sein med å svare ja, sier Rønning.

Han anslår at de fulgte hvalene i tre kvarters tid, på vei ut fjorden og ved Amborneset.

- De var litt sky i starten, og forsvant lenger ut. Etter hvert som vi kom lenger ut i fjorden, dukket de opp igjen og virket veldig tillitsfulle, forteller Rønning.

Familieutflukt?

På det nærmeste var hvalene bare fem-seks meter unna båten. Rønning sier han er litt usikker på hvor mange spekkhoggere det var, men tipper at det var ei gruppe på mellom fem og åtte stykker. To større, og noen litt mellomstore.

- Det var kanskje en liten familie på utflukt. Dette  er tredje eller fjerde gangen at jeg ser spekkhogger i området, men det var kun denne gangen at vi har opplevd å fått se dem på denne måten, sier Rønning.

Hoppet og svømte på rygg

-En av de mellomstore la seg over på ryggen og bare lå slik ei stund, den så ut til å slappe av. Jeg hadde kameraet klart lenge og håpet at de skulle hoppe, og jeg hadde ikke før rukket å tenke det før en av dem var i lufta, sier Rønning.

Opplevelsen satte tydelig spor.

- Det er flotte, majestetiske dyr. Virkelig en opplevelse. Jeg tror jeg hadde 350 bilder på kameraet da vi kom hjem, sier han.

- Ser unektelig imponerende ut

Spekkhoggere er flokkdyr som lever i grupper med fra noen individer til noen titalls individer. De kan karakteriseres som familiegrupper, forklarer forsker Nils Øien ved Havsforskningsinstituttet.

- De svømmer rundt på jakt etter mat, og av og til opplever man at de har en slik oppførsel som ble observert i Trondheimsfjorden. Om dette er «lek og moro» er ærlig talt litt vanskelig å avgjøre, ett problem er jo at vi mennesker ønsker å se ting i vårt perspektiv så vi har en generell tendens til å «menneskeliggjøre» det vi observerer i naturen, sier han.

- Vi vet for eksempel ikke hvorfor hval hopper sjøløst, det er flere hypoteser om dette, men det ser unektelig imponerende ut. Mange hvalarter, spesielt av de flokkdannende tannhvalene, har det også med å stå loddrett i vannet og hoppe opp antagelig for å speide, forteller Øien.

- Nyt synet

Hval, særlig ungdyr, kan være nokså nysgjerrige, og kan for eksempel komme helt inn til båter, forklarer han.

- Vanligvis lever spekkhoggeren utaskjærs, men av og til kommer den også inn i fjordsystemene. Vi tror at den da kanskje følger etter lokale silstimer eller fiskeforekomster. Uansett, nyt synet når den er der, sier Øien.