«Blackhearts – The documentary» har gått sin gang på festivaler verden rundt, og har blant annet vunnet  «Best international documentary» på festivalen Sound On Screen i Sør-Afrika.

«Blackhearts» handler om tre lidenskapelige fans av norsk black metal, svartmetall, som får muligheten til å reise fra sine hjemland Iran, Colombia og Hellas for å spille på metallfestival i Norge. De risikerer livet, selger sjelen sin til satan og havner i fengsel på denne «pilgrimsferden» til landet som skapte musikksjangeren som har formet livene deres.

- En slags homecoming

Filmen hadde verdenspremiere på Kosmorama i mars, og ahr etter det fått svært god respons verden over.

- Vi stopper ikke og hviler på laurbæra av den grunn, vi «gønner på» videre. Flere visninger står for tur, i land som USA, Mexico, Finland og England, men før den tid skal vi endelig vise filmen igjen på stort lerret, og med uovertruffen lyd på Rockheim, forteller produsent i Gammaglimt, Torstein Parelius fra Vanvikan.

- Det blir en slags homecoming, og vi har slått litt på stortromma. Vi ville gjerne gjøre litt mer ut av det enn å sette opp filmen i en kinosal, gjøre rammene rundt litt mer ekstraordinære, forklarer Parelius.

Når dokumentaren nå skal vises i Trondheim spares det altså ikke på kruttet. Professor og religionshistoriker Asbjørn Dyrendal ved NTNU er invitert til å holde innledende foredrag, i tillegg blir det etter filmvisningen samtale på scenen med Olve ‘Abbath’ Eikemo, en av den norske black metal-sjangerens gudfedre.

- Dyrendal har blannet skrevet flere bøker om demoner, satanisme og black metal, og det blir artig med en akademisk åpning og en prat om fenomenet black metal, som er selve kjernen i filmen. Sist, men ikke minst, blir det konsert med From The Vastland, bandet til dokumentarens iranske hovedkarakter Sina, forteller Parelius.

- En storlaks innen sjangeren

Eikemo er for mange kjent som frontmann i Immortal, som var et av de første, toneangivende norske black metal-bandene, og Parelius er glad for å ha fått ham med på arrangementet.

- Han har blitt voksen, men reiser fortsatt rundt og spiller iført hvit sminke. Han er en «storlaks» innen sjangeren, og vi er glade for å ha fått ham med til arrangementet. Han er en åpen og ærlig fyr, og skal prate litt om mystikken med blak metal, kanskje får vi lira ut av ham noen anekdoter fra glansdagene, sier Parelius.

Filmen handler om norsk kulturarv, og black metal som er blitt et av de største eksportproduktene i landet vårt. De store norske black metal-bandene trekker arenaer verden rundt, og dette viser tydelig at norsk black metal har satt spor i utlandet, opplyser Parelius.

- Et mystisk mekka

I Norge er sjangeren blitt voksen og mer profesjonell, mens i utlandet har man gjerne bitt seg fast i 90-tallets mystikk, slik som hovedkarakteren i filmen, forklarer han.

- Black metal var på nittitallet en beryktet sjanger, med kirkebranner og mord. I Norge er sjangeren nå blitt voksen og profesjonell, mens i utlandet har man gjerne bitt seg fast i 90-tallets mystikk, slik som hovedkarakterene i filmen, som fortsatt ser for seg Norge som et slags mystisk mekka,  forklarer han.

Filmen har også mye humor, den passer for alle og det er ikke nødvendig å ha forkunnskap om sjangeren for å kunne kjenne seg igjen i karakterene, forteller produsenten.

- Filmen er laget for mor, far og alle. Man trenger ikke ha forkunnskap om black metal. Filmen forteller om tre stykker og deres lidenskap, det med black metal er bare en paraply for å fortelle om lidenskap. Filmen tar også tak i politiske og religiøse aspekter, vi følger disse folka og får et dypdykk i deres drivkraft, forteller produsenten.

- Hjertet banker ekstra hardt for Sina

Avslutningsvis på søndag blir det konsert med Sina Winters band. Erfaringsmessig er det, etter å ha sett filmen, mange som kjenner at hjertet banker litt ekstra hardt for Sina, som ikke får muligheten til å spille musikken han brenner for i hjemlandet sitt, opplyser Parelius.

- Sina kan ikke reise tilbake til hjemlandet Iran, da risikerer han straffeforfølgelse. Han er blitt en profilert musiker innen sjangeren, og en representant for alt det iranske regimet mener er feil. Bandet hans spiller avslutningsvis på søndag, og da får vi også servert noen verdenspremierer fra det nye albumet "Chamrosh" , forteller Parelius.