– Vi har barnehageplass til nærmere 80 barn, men har nå besatt bare tett oppunder 50 plasser, forteller Kjell Petter Hestmo, sektorleder for oppvekt og kultur i Osen.

Overkapasitet

Denne overkapasiteten er bakgrunnen for at Osen kommunestyret har gitt administrasjonen i oppgave å utrede et barnehagetilbud som er mer tilpasset virkeligheten.

I dag er det tre barnehager i kommunen: på Strand, Ørin og Seter. Ørin barnehage ligger i Osen sentrum, Seter barnehage er samlokalisert med skolen på Sætervika.

Seter er den nordligste grenda på Fosen. Fra sentrum til Seter er det rundt ti mil å kjøre landeveien om Namdalseid. Derfor blir i stor grad lokalbåten benyttet når folk skal ta seg til og fra sentrumsområdet.

Utebarnehage

– Osen skal tilby barnehageplass for alle som ønsker plass, derfor må vi ha en barnehage på Seter og en på «fastlandet» – det vil si Strand eller Ørin, forklarer Hestmo.

Barnehagene på Ørin og Strand er utfordret til å komme med innspill både i forhold til plassering, innhold og utforming av et utebarnehagetilbud. Det er også lagt opp til befaringer til Åfjord og Namdalseid. Dette for å se og høre hvilke erfaringer de der har gjort seg med et slikt tilbud.

Ørin eller Strand

– Det blir enten Ørin eller Strand som blir valgt?

– Det blir opp til politikerne å avgjøre hvilken løsning de vil gå for, men mest trolig blir det snakk om at det blir satset på enten Strand eller Ørin for framtida.

Det er barnehagen på Strand som er den største av disse to. På Seter har man i dag 15 plasser. I dag er det seks barn i barnehagen og til høsten ligger det an til kun tre.

– Vi har flotte lokaler på Seter, men få barn. En familiebarnehage kunne vært løsninga for framtida, og vi har etterlyst interesse for dette uten at noen har meldt seg så langt, opplyser Hestmo.

Til høsten

– Når vil det bli fattet en beslutning i denne saken?

– Kommunestyret ser for seg å få på plass en løsning til barnehageåret 2017/2018. Det betyr at denne saken må behandles kommende høst for å kunne komme inn på budsjett til 2017, sier Kjell Petter Hestmo.

Mens Osen kommune i dag sitter med tre barnehager, er det to skoler tilbake: Strand skole og Seter skole.