Ordførere, rådmenn og andre fra kommuneledelsene i Sør-Trøndelag, er samlet på Ørlandet. Bakgrunnen er årets «Kommunekonferanse – politikk og plan 2014» som holdes ved Ørland kultursenter torsdag og fredag.

Under samlingen i dag formiddag har kommunesammenslåinger og konsekvenser av dette blant annet stått på programmet.

Forsker Bent Aslak Brandtzæg i Telemarksforsking, forskingsinstituttet som har bistått under seks av de sju siste frivillige kommunesammenslåingene i Norge, satte konferansedeltakerne inn i sine erfaringer i dag formiddag, fredag.

Ett av områdene det er forsket på, er i hvilken grad innbyggerne i sammenslåtte kommuner føler at sammenslutningen har bidratt til at man har fått en kommune som står bedre eller dårligere rustet for å mote framtidige utfordringer knyttet til samfunns- og næringsutvikling.

– Bildet er ganske entydig: innbyggere i en sammenslått kommune føler de har fått en bedre rustet kommune for framtida. Dette gjelder også i de tilfellene hvor det før sammenslåing har vært folkeavstemninger som har viste stor motvilje blant ble befolkningen, framholdt Bent Aslak Brandtzæg.

Ola T Lånke, tidligere stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag KrF –i dag ordfører i Rennebu kommune, mente bildet ikke var så rosenrødt som Brandtzæg hadde gitt uttrykk for.

– Det er mer sammensatt enn som så, mener Lånke.

Bent Aslak Brandtzæg repliserte med at deres erfaringer var baserte på undersøkelser gjort i ettertid i sammenslåtte kommuner.

Ola T. Lånke mente bildet ikke var så rosenrødt som Brandtzæg hadde gitt uttrykk for.