Ett av argumentene politikerne i Rissa og Leksvik brukte da de gikk inn for å arbeide for å opprette en videregående skole i Vanvikan var at en slik plassering kunne tiltrekke seg elever fra den andre siden av fjorden.

Derfor har Fosna-Folket besøkt Rosenborg skole i Trondheim og spurt 10. klassingene om de kunne tenke seg å søke på en videregående skole i Vanvikan. Elevene hadde tilfeldigvis utdanningsvalg på timeplanen da avisa besøkte skolen.

- Det er for langt unna

- Vanvikan, hvor er det? spør en elev. En håndsopprekking i en av klassene viser at omtrent en tredjedel av elevene ikke vet hvor Vanvikan ligger, og det til tross for at de fra klasseromsvinduet kan se over fjorden til Vanvikan.

- Det er for langt unna. Det er mange bra skoler her i byen, sier Anders.

Ikke alle Rosenborg-elevene vet hvor Vanvikan ligger selv om de kan se over fjorden fra klasseromsvinduet.

Men helt utelukket er det ikke at en del kan tenke seg å ta turen til Fosen dersom det blir bygd en skole i Vanvikan.

- Må være et særegent tilbud

- Det må være et interessant tilbud. Jeg drar ikke med hurtigbåt bare for å gå studiespesialisering. Skolen må ha et særegent tilbud, for eksempel ei god musikklinje, sier Arin.

Flere av elevene sier de kanskje ville ha vurdert Vanvikan dersom skolen kan tilby noe spesielt.

- Jeg ville søkt dersom skolen kunne tilby fiske og havbruk, og kanskje dersom den hadde hatt noe med vannsport, sier Daniel.

Aktiviteter knyttet til vann er det flere av elevene som gjerne kunne ha tenkt seg lagt til en skole i Vanvikan. Noen litt spesielle undervisningstilbud står også på ønskelista.

Modellinje

- En modellinje med jobbgaranti hadde vært fint, sier Frøydis.

Sjakklinje, basketballinje og gaminglinje, er også tilbud som kan få Rosenborg-elevene til å krysse fjorden for å gå på skole.

- Jeg kunne tenkt meg et studietilbud som er rettet mot medisin, sier Sandra.

Felix ville ha vurdert Vanvikan dersom en skole der kunne tilby entreprenørlinje eller sciencelinje.

Rosenborg-elevene er bekymret for at det vil bli kostbart å gå på skole i Vanvikan, så derfor ønsker de gratis hurtigbåt over fjorden.

Må skille seg ut

Sjansen for at noen av dagens 10. klassinger på Rosenborg skole vil bli å finne bak en pult i Vanvikan virker å være liten. Fylkestingspolitikerne har ennå ikke vedtatt at det skal bygges en skole i Vanvikan.

Rosenborg skole har omlag 470 elever.

Men hvis det skal trekkes en konklusjon etter samtalen med Rosenborg-elevene, går den på at dersom en videregående skole i Vanvikan skal være attraktiv for ungdommer i Trondheim må skolen ha et undervisningstilbud som skiller seg ut fra andre videregående skoler.

Rosenborg skole har om lag 470 elever. Drøyt 170 av dem går i 10. klasse. Skolen, som er en ungdomsskole, får elever fra Bispehaugen, Strindheim, Lilleby og Singsaker.