Jeg tror ikke alle helt ser rekkevidden og konsekvensene av at det i  2017 og 2018 blir bare en ferje som skal gå mellom Brekstad og Valset. En-ferjeløsningen gir betraktelig mindre kapasitet enn hva vi har i dag, og det i en periode da næringstrafikken vil være stor når utbyggingen av kampflybasen er på sitt mest aktive. Fra enkelte hold blir redusert kapasitet bagatellisert med at «vi kan bare sette inn en ferje til». Det blir nok ikke noen mulighet, da AtB svært sannsynlig vil få nok en rettsak på nakken fra selskapene som la inn tilbud med to ferjer i anbudet for 2017 - 2019. Situasjonen er rett og slett tragisk! Trafikksikkerheten vil også bli mye dårligere da overgangen fra halvtimes avganger til en avgang i timen vil føre til mye mer stygg kjøring for å rekke ferje og få plass på den.

Derfor blir jeg både overrasket og bekymret når det legges opp til en-ferjeløsning for Brekstad - Valset i ferjestrategien for Fosen som skal legge grunnlaget for nytt anbud fra 2019. Det er å gå baklengs inn i fremtiden. Hvor blir det av fokus på trafikksikkerhet og miljø? Råkjøring og tomgang er verken bra for trafikanter eller miljøet. Jeg leser av høringsuttalelsen at Fosen Regionråd og Ørland ikke er enig om vi skal ha en eller to ferjer mellom Brekstad og Valset. Det må være i hele Fosen sin interesse at vi får ett best mulig ferjetilbud. Vi må tenke framtid og utvikling. Vi vet at økt tilbud gir økt etterspørsel. Vi kan ikke stå med lua i hånda og ikke arbeide for at vi får et ferjetilbud som er tilpasset trafikken og er etter standard for ferjetilbud som brukes de fleste andre steder her i landet.

Jeg vil kjempe med nebb og klør for at vi skal ha to ferjer mellom Brekstad og Valset og at kapasiteten ved Flakk – Rørvik blir opprettholdt. Med kampflybase, mulig vindkraftutbygging og et ellers aktivt næringsliv, samt store utsikter for større tilflytting av innbyggere, må vi politikere sørge for at folk og varer kommer seg raskt og trygt frem. Da må vi stå opp og kreve at ferjetilbudet på Fosen skal være minst like bra som ellers her i landet. Nå må Fosen stå samlet for en felles utvikling.

Torhild Aarbergsbotten

Høyres fylkesordførerkandidat