Da han skulle ta på seg støvlene som hadde satt fra seg ved inngangsdøra før helga, var det noe som kjentes merkelig å gå på nede i den ene støvelen. Det viste seg å være ei død spissmus.

Mistenkt

Men hvem la fra seg den døde musa akkurat der? Bernt Gjelvold har en mistenkt i denne saken.

– Jeg tror det må være min gode venn, naboens katt Severin, som har forært meg den som en spøk. Eller, som jeg liker mest å tenke, som uttrykk for at han setter pris på meg.

Han liker å ligge der støvlene sto, og på bildet jeg har tatt av ham står han og kikker inn, forteller Bernt Gjelvold.

Ingen gnager

Ifølge Wikipedia er spissmus en familie av insektetere. De ligner av utseende mus, men de skiller seg betydelig fra dem da mus er gnagere og ikke insektetere. Familien omfatter noen av verdens minste pattedyr.

Videre forteller samme kilde at spissmus har en lang, spiss snute, små øyne og avrundede ører som er noe sammenkrøllet, ikke ulikt øret til primater. Tennene hos de norske artene har små rødaktige spisser, hjørnetennene utgjør ingen huggtann. Noen har giftig spytt og kan derfor drepe byttet ved sitt bitt.

– Jeg tror det må være min gode venn, naboens katt Severin, som har forært meg den som en spøk, sier Bernt Gjelvold. Foto: Skjalg Ledang
Spissmus ligner av utseende mus, men de skiller seg betydelig fra dem da mus er gnagere og ikke insektetere. Foto: Svein Harkestad / Wikipedia