Søndag ettermiddag åpner fylkesmann Jørn Krog Ørland våtmarkssenter i Hovsfjæra med et nytt spektakulært fuglekikkertårn som har vakt internasjonal oppsikt. Våtmarksenteret er en av satsningsområdene til Ørland kultursenter. Venterommet ved rådhuset blir tilreisendes første og siste inntrykk fra kommunens unike våtmarker.

Ramsarkommunen

Ørland kommune er omgitt av store våtmarker på tre sider og kommunen er betraktelig større når det en langfjæra enn når det er full flo. Derfor er lille Ørland stor i våtmarkssammenheng og et viktig område for fugl på trekk. Forleden var det et fleresiders oppslag i medlemsbladet Jakt og Fiske om gåsejakt i Ørland. Men det er ikke bare jaktbare arter som er innom Nord-Europas svar på Sinsenkrysset for fugler. Her er registrert et vell av andre trekkfugler som er interessante for Europas millioner av ornitologer.  Arbeidet med senteret er en del av kultursatsinga i kommunen og et av varaordfører Knut Rings hjertebarn. Venterommet prydes i sin midte av en stor «fjærestein» tegnet av arkitekt Tormod Amundsen. Han er noe så sjeldent som arkitekt og fugletitter. Mannen er med andre ord som skreddersydd for oppgaven.

Fuglekikkerne

Amundsen har tegnet de to fuglekikkertårnene i som våtmarkssenteret har satt opp fra før, i Grandefjæra og nå sist i Hovsfjæra. Han er også hjernen bak kreasjonen i venterommet. Der står noe som ligner en fjærestein av den sorten som vi finner så mye av rundt Ørlandet. Denne er imidlertid hul og av tre og er utstyrt med åtte høgtalere som lager et lydkontentum eller lydinstallasjon laget av ørlandskunstner og altmuligmann Audun Eriksen. Venterommet får også et digert interaktivt lesebrett, som en kjempestor iPad, med spill, kart og presentasjoner fra våtmark og severdigheter i Ørland. Innholdet i denne er laget av IT-avdelinga i Ørland kommune under ledelse av Espen Kalvå. Det nye venterommet er dekorert med bilder og infotavler over våtmarkene og det får flere sitteplasser enn det hadde før. Fjæresteinen er bygd av snekkerne Uthaug og Haugen. Det er med andre ord et prosjekt reist på fote av høyst lokale krefter. Arkitekt Amundsen er riktignok utenbygds fra, men med sitt lidenskapelige forhold til fugletitting er han å regne som deltids ørlending. Ring understreker at våtmarkssenteret og de andre funksjonene rundt kultursenteret ikke er opprettet for folk med smale interesser. Tanken er at det blant annet skal kunne brukes i undervisninga i skolene.