Bjugn kommunes økonomiske uføre kan snart være over. Forrige uke tok kommunen det første steget vekk fra Robek-lista, som hindrer kommunen økonomisk selvbestemmelsesrett.

– Jeg er glad for at vi er på vei ut av Robek og at vi nå nærmer oss det. Vi ligger i henhold til planen, og skal være ute i 2019, sier rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen, til Fosna-Folket.

Denne uka oppdaterte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Kommunal- og moderniseringsdepartementet om kommunens økonomiske tilstand.

Positive tiltak

Det var i 2014 at Bjugn kommune havnet på Robek-lista etter å flere år med merforbruk. En konsekvens av dette er at alle kommunens vedtak om opptak av lån eller vedtak om langsiktige avtaler om leie av bygninger, anlegg og varige driftsmidler som kan påføre kommunen utgifter ut over de neste fire budsjettår, ikke vil være gyldig før de er godkjent av Fylkesmannen.

– Historikken til Bjugn kommune viser at de ble meldt inn til Robek i august 2014, og det var fordi de ikke hadde fulgt den planen de hadde for å dekke inn et underskudd fra 2011, sier Anne Gråberg, seniorrådgiver ved fylkesmannen i Sør-Trøndelag, til Fosna-Folket.

I et skriv til Bjugn kommune i mars skrev fylkesmannen: «Fylkesmannen ser at kommunen har satt i gang en krevende, men nødvendig økonomisk snuoperasjon. Vi registrerer at kommunen har satt i verk flere tiltak for å bedre kommunens vanskelige økonomiske situasjon. Arbeidet for bedre økonomisk styring og de konkrete tiltakene har begynt å gi ønskede økonomiske resultat.

– Alt går etter planen. Dette setter oss i stand til å drive kommunen på en god måte fremover, sier rådmann Raaen.

Snart ute

Fylkesmannens seniorrådgiver bekrefter overfor Fosna-Folket at kommunen er på rett vei økonomisk.

– Etter kommunens egen plan skal de være ute av Robek etter regnskapsavleggelsen for 2018, ved at merforbruket fra 2015 senest skal dekkes inn på 2018-regnskapet, sier Gråberg.

Robek-lista består av fem forskjellige kategorier, fra A til E.

Bjugn kommune har tidligere vært innmeldt i kategoriene B og D, men er nå kun innmeldt i kategori C, som sier at kommunestyret eller fylkestinget etter § 48 nr. 4 har vedtatt at et regnskapsmessig underskudd skal fordeles ut over det påfølgende budsjettår etter at regnskapet er framlagt.

Dette er fordi kommunestyret har vedtatt at merforbruket fra 2015 skal dekkes inn på 2018-regnskapet. Altså utover det påfølgende budsjettår etter at regnskapet er lagt fram, sier Gråberg.

Bjugn kommune har tidligere fått kritikk for at de stramme økonomiske kuttene har gått ut over tjenestetilbudet i kommunen.