Verdens største ubemannede spionfly, Global Hawk, fløy fra Sigonella-basen på Sicilia i Italia til Ørland hovedflystasjon til øvelsen Unified vision 2014 som ble arrangert 18. til 28. mai på Ørland hovedflystasjon.  2000 etterretnings- og sambandsfolk fra 18 land gjennomførte tidenes største test av etteretning og overvåking i NATO-regi, - Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (Jisr).Deltakerne kom fra fra 18 medlemsland, - Belgia, Canada, Tsjekkia, Estland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Italia, Litauen, Nederland, Norge, Polen, Romania, Spania, Tyrkia, Storbritannia og USAustralia deltok også, med Sverige og Finland som observatører.

Fra lokal til internasjonal konflikt

Unified Vision 2014 (UV14) hadde som mål å teste NATOs evne til å samle informasjon og etterretning fra flere kilder - fra verdensrommet, i luften, på land og til havs - på ulike stadier av en krise. Scenariet for øvelsen var i utgangspunkt en lokal krise som gradvis eskalerte til en internasjonal konflikt.

Verdenspresse

Testen fikk en stor internasjonal oppmerksomhet med verdenspresse på plass.– Vi er spesielt interesserte i hva NATO gjør akkurat nå på grunn av konflikten mellom Ukraina og Russland. Vi vil se hvilke nye systemer NATO har på plass. Dette er tydeligvis en veldig viktig øvelse for å integrere etterretningsinformasjon bedre fra alle de ulike NATO-landene, sa Mattew Dalton, reporter i The Wall Street Journal, til NRK.

Første gang i Norge

Dronen var i forbindelse med øvelsen for første gang i Norge. Den fløy i 50 000 fot fra Italia hvor dronen til daglig flyr oppdrag til Afrika. Global Hawk har logget mer enn 115.000 flytimer, og har støttet operasjoner i Irak, Afghanistan, Libya og Nigeria. Systemet har også samlet inn værdata til støtte for vitenskapelige oppdrag, og deltatt i humanitært hjelpearbeid etter naturkatastrofene i Haiti, Japan og Filippinene.

335 millioner kroner

Fem overvåkingsdroner skal stasjoneres i Sigonella som er hovedbasen for NATO-programmet Alliance Ground Surveillance (AGS) hvor Global Hawk inngår som en del. 15 NATO-land deltar i programmet. Norges andel av investeringen i programmet er om lag 335 millioner kroner. Den totale investeringen er 1,7 milliarder dollar.

Evaluerer JISR

Kongsberg-gruppen er underleverandør til produsenten av dronen, Northrop Grumman Corporation. Det amerikanske selskapet deltok på øvelsen på Ørlandet.  De vil også delta på Natos toppmøte 2014 som avholdes på Celtic Manor i Wales 4. og 5. september , hvor JISR ifølge det britiske forsvardepartementet skal evalueres.

Fakta om Global Hawk

Lengde 14 m

Høyde 4,7 m

Vekt 6,7 tonn

Nyttelast 1,3 tonn

Vingespenn ca. 40 m

Maks flyhøyde på 18.000 m/57.361 fot

Maks rekkevidde på 16.000 km.

Over kan du se NATOS egen presentasjon av øvelsen Unified Vision.