Håpet til Børre Melum er at de skal komme seg inn i nye lokaler snarest. Baltikums Venner har mistet lageret sitt i den gamle yrkesskolen. Melum sier de har håp om å få plass på Oksvoll, men det er ikke klart om de får det ennå.

Sia nittitallet har en handfull ildsjeler samlet sammen brukt, men fullt brukbart, utstyr til trengende i de tidigere sovjetstatene. Børre Melum er pensjonert bonde og har bak seg mange turer til broderfolket i øst. Gjennom åra har de blant annet samlet inn utstyr for å hjelpe handikappede, landbruksutstyr, klær, møbler og ymse husgeråd.

I den siste tida har de hatt tilhold i bygningene til gamle Fosen Yrkesskole på Brekstad. Det er lokaler som eies av Ørland kommune. Nå skal disse være tømt og Ørland Pistolklubb skal overta. Dermed må hjelpeorganisasjonen ha et nytt lager.

Den engasjerte pensjonisten fra Vallersund har fult utviklinga i Baltikum tett sia staten ble frie da Muren falt. Statene Estland, Latvia og Litauen har vært gjennom en veldig utvikling sia Sovjetunionens fall. Melum forteller at sammenbruddet til den gamle statsmakta både gav mange mennesker nye muligheter samtidig som det skapte problemer for mange. Et eksempel er at da gårdsbrukene ble privatisert, lånte finansinstitusjoner ut penger til fantasirenter. Melum sier folk ikke hadde begreper om hvordan næringslivet fungerte. Noen har imidlertid slått seg opp økonomisk. Landene var inne i en økonomisk vekstperiode som varte fram til finanskrisa begynte i 2008. Sia har den offentlige armoden og fattigdommen vokst. Nøden er stor, og det som kommer fra Fosen kommer mange til nytte, forteller Melum.

Den pensjonerte bonden synes ikke den typen hjelpearbeid som Baltikums Venner bedriver har utspilt sin rolle. Han ser at reine nødhjelpsaksjoner som de som ble satt inn på Filippinene i fjor høst har sin misjon ved store katastrofer. Da sitter pengene hos folk løst. For å hjelpe medmennesker blant broderfolkene i øst er imidlertid innsamling av ting som vi ikke lenger bruker til god hjelp for de trengende.

Et eksempel på saker som Baltikums Venner har tatt med på sine turer er brukte sykler som en av ildsjelene har reparert. Sammen med annet sports- og fritidsutstyr vekker det alltid begeistring blant mottakerne. Ved et høve fikk de fatt på noen gammeldagse skoletavler. Disse ble godt mottatt da de norske tavlene viste seg å være av langt bedre kvalitet enn de som ble brukt lokalt. -Rektoren ved Skaune skole sa at de mangler absolutt alt, forteller Melum. Området der Baltikums Venner har konsentrert sin innsats er i Kraslava nær grensa til Kviterussland.