Årets TV-aksjon går i år til å redde liv og gi omfattende helsehjelp til noen av de mest sårbare menneskene i verden. Det er folk som er rammet av krig og konflikt. Gjennom TV-aksjonen skal mer enn to millioner mennesker få livsviktig hjelp.

– Vi håper du vil være med å bidra, sier Rosø.

Frivilligsentralen

I Åfjord har en, i likhet med flere andre kommuner, organisert bøssebærerarbeidet gjennom Frivilligsentralen. De innsamlede midlene går til Røde Kors sitt arbeid i ni land. Disse er Syria, Libanon, Sør Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras.

– De to siste er glemte områder som ikke lenger er i medienes søkelys, men nøden er likevel stor der, sier Rosø. Hun minner om at noen av midlene som samles inn går til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge.

Krig

Flere steder i verden er Røde Kors, takket være sin posisjon som nøytral, en av få hjelpeorganisasjoner som slipper til med humanitær hjelp. Gjennom lokale frivillige har de tilgang til mennesker som er havnet sårbare situasjoner. De har skrikende behov for medisiner, helsehjelp, reint vatn og mat. Gjennom TV-aksjonen vil flere mennesker i krig- og konfliktområder få livsviktig hjelp.

– Behovet er stort, og hvert bidrag er med på å redde liv, sier Rosø.

En tradisjon

Krig og vold skaper enorme lidelser, og dette har Røde Kors bidratt til å gjøre noe med sia organisasjonen ble grunnlagt i 1863. Hele tida har organisasjonens arbeid vært basert på prinsippene humanitet, upartiskhet, nøytralitet, uavhengighet, frivillighet, enhet og universalitet. I kriger går det ikke bare utover soldatene, men ringvirkningene for lokalbefolkningen er også katastrofale. De mangler vatn, mat og medisiner. Helsetilbud svekkes, folk må flykte fra heimene sine og de mister levebrødet sitt. Det fører i sin tur til underernæring, helseproblemer, utrygghet og fattigdom.

– Vi kan alle bidra til å hjelpe, sier Rosø og legger til at det sikkert ikke er bare i Åfjord det kan være behov for bøssebærere.