ROBEK-kommunen har tatt grep etter flere år med underskudd. Etter et marginalt overskudd i 2013, ser Leksvik ut til å komme ut med et solid overskudd i 2014.

- Vi tok noen tøffe tak i fjor, men jeg mener vi fortsatt leverer gode tjenester. Vi har ryddet litt i organisasjonen og har strammet inn. At vi ser ut til å ende opp med et overskudd på 7,5 til 8 millioner kroner i 2014 viser at organisasjonen har jobbet godt, sier rådmann Kai Terje Dretvik.

Han påpeker at tallene er foreløpige og at de foreløpig ikke er godkjent av revisjonen.

- Ut av ROBEK i 2016

Etter år med underskudd, har Leksvik et solid underskudd å betale ned. I 2014 ble 3,5 millioner av tidligere års underskudd nedbetalt.

- Vi legger opp til å betale ned ytterligere 3,5 til 4 millioner kroner i år. Da gjenstår 2 millioner kroner i 2016. Vi blir sannsynligvis utmeldt av ROBEK-lista samme år, sier Dretvik.

- Handlingsrom

Rådmannen mener han nå ser konturene av en hensiktsmessig drift i kommunen.

- Nå kan vi begynne å tenke utvikling igjen. Leksvik har minimalt med gjeld, og når vi nå har fått stabilisert driften, skaffer vi oss handlingsrom, sier Dretvik.

Leksvik hadde i 2014 en befolkningsnedgang på 49 personer. Ordfører Einar Strøm (Sp) mener kommunen ikke har satset nok på bolyst, og at årsaken til det er dårlig kommuneøkonomi.

- Nå som vi har fått stabilisert driften, kan vi begynne å investere og satse på bolyst, påpeker rådmann Dretvik.

Setter av til fond

Rådmannen forteller at kommunen nå er i gang med å analysere regnskapet for 2014.

- Det må vi gjøre når vi øker overskuddet såpass fra 2013 til 2014. En del av årsaken skyldes de grepene vi har gjort, mens noe også skyldes tilfeldigheter og flaks, sier Dretvik.

I tillegg til et forventet overskudd på opp mot åtte millioner kroner, har Leksvik også satt av penger til kommunens fond i fjor.