Fosningen (49) chattet med mennene fra Oslo over nettet. Oslo-mennene hadde blant annet delt en video med fosningen. I videoen begår den ene Oslo-mannen et grovt overgrep mot ei ung jente som har bind for øynene. Den andre Oslo-mannen filmer overgrepet.

- I chatten med fosningen skriver mennene om overgrepet som vises i videoen. De diskuterer videoen og skryter av det, opplyser politiadvokat Christian Hatlo ved Oslo politidistrikt.

Saken illustrerer hvordan politiet ut ifra et bildebeslag i et hjem på Fosen klarer å avdekke flere faktiske overgrep andre steder i landet. Overgriperne blir pågrepet og overgrepene mot barna opphører. Men blant de hundretusenvis av overgrepsbildene, er det fortsatt mange barn politiet ikke aner hvem er. Barn fra alle deler av verden. Treåringer som blir voldtatt. Spedbarn som blir penetrert. De groveste bildene viser noe som grenser til torturering av barn.

Overgrepsbilder

Roy Hoøen er etterforskningsleder ved Fosen lensmannsdistrikt. De siste to årene har han sammen med et team bestående av blant andre etterforsker Marit Sem samt flere andre etterforskere, IKT-eksperter og politijurist Marianne Høyer jobbet spesielt med temaet overgrepsbilder. Det vil si bilder som seksualiserer eller som viser overgrep mot barn under 18 år.

- Etter min oppfatning er det avgjørende at politiet prioriterer denne sakstypen. Befatning med overgrep mot barn på nett øker også blant nordmenn, og det er internasjonal svært omfattende kriminalitet. Seksuelle overgrep kan være ødeleggende for barns helse, og skadelig for samfunnet generelt. Vi har i våre saker enorme mengder av dokumentasjon av overgrep mot barn, også norske, sier politiadvokat Høyer til Fosna-Folket.

Les mer: Så mange er dømt for seksuelle overgrep mot barn på Fosen siste ti år.

- Store skjermer og lydanlegg

Vi skrur tiden tilbake til april 2015. Politiet på Fosen har fått en sak fra Kripos. De vet at en 49-åring fra Fosen har lastet ned store mengder overgrepsmateriale. Politiet får rettens kjennelse til å gå til pågripelse og husransakelse. I mannens hjem finner politiet hundretusenvis av bilder og videoer som viser overgrep mot barn.

- I hjemmet fant vi flere datamaskiner. Det var store skjermer og lydanlegg. Da vi kom dit, sto PC-en påskrudd og flere sider med bilder av overgrep mot barn, lå oppe. Vi brukte seks timer bare på å gå gjennom det som allerede lå åpent. I tillegg beslagla vi 10-12 harddisker, forteller etterforskningsleder Hoøen.

Overgrep mot spedbarn

Aktor og politiadvokat Jørgen Aunet i samtale med politietterforsker Marit Sem under rettssaken mot 49-åringen fra Fosen i januar 2016. Foto: Alexander Killingberg

Politiet fant over en million bilder og flere tusen videoer hjemme hos Fosen-mannen. Mange av bildene var av svært grov karakter. Noen viste overgrep mot små spedbarn. Spedbarn som blir penetrert. Voksne som har samleie med barn. Spedbarn som blir holdt fast mens voksne forgriper seg.

- Det er viktig å huske at hvert bilde viser barn som blir utsatt for overgrep. Et barn som kanskje blir ødelagt. For hvordan går det med barn som blir utsatt for overgrep? Vi vet at en del blir skoletapere. Det kan igjen føre til at de havner utenfor jobbmarkedet senere i livet, fordi de ikke klarer å fullføre skolen. Er det virkelig slik at en femåring skal få livet ødelagt på grunn av en tulling, spør etterforskningsleder Hoøen.

- Så lenge noen vil se på disse bildene og filmene, vil det være et marked for produksjon av denne typen materiale som innebærer seksuelle overgrep mot barn, påpekte politiadvokat Jørgen Aunet ved Trøndelag politidistrikt under rettssaken mot fosningen.

- Ikke en overgriper

49-åringen tilsto raskt at han hadde oppbevart en rekke overgrepsbilder og videoer. Han satt flere måneder i varetekt. Politiet fant fort ut at mannen hadde hatt kontakt med en rekke andre menn via chatter på nettet. I flere chattemeldinger beskrev fosningen hva han kunne tenke seg å gjøre med barn. I en melding skrev han at han hadde lyst til å ha samleie med en ettåring. Politiet mente imidlertid ikke at mannen selv hadde begått overgrep mot barn.

- Vi gikk grundig gjennom alt. Vi avhørte mange mennesker rundt ham. Vi ble trygg på at han ikke var noen overgriper.

- Hvorfor?

- Vi så på materialet som vi fant. Det var ikke noe egenprodusert materiale. I tillegg så vi på måten han skrev på i chattene, sier etterforskningsleder Hoøen.

Tror ikke han gjør det igjen

Politiet brukte måneder på å gå gjennom materialet de fant hjemme hos mannen. Etter å ha funnet over 400 000 ulovlige bilder, stanset politiet.

- Vi kunne sikkert ha funnet flere bilder, men etter hvert ble det ikke så interessant å telle bilder, sier Hoøen som påpeker at det var andre elementer i saken som var viktigere å bruke ressursene på.

49-åringen fra Fosen ble i januar 2016 dømt til 1 år og 6 måneders fengsel for å ha oppbevart over 400 000 overgrepsbilder og 3600 overgrepsvideoer.

- Tror du at du noen gang vil gjøre noe sånt igjen, spurte undertegnede mannen under rettssaken.

- Nei, svarte fosningen med lav røst samtidig som han ristet på hodet.

- Jeg ser ikke for meg at jeg kan havne der igjen nei, sa han og påpekte at han sa det samme i forklaringen i retten.

Opprullingen

Politiadvokat Marianne Høyer (t.v.), Fosen-lensmann Rune Halvorsen i midten og etterforskningsleder Roy Hoøen til høyre. Bildet er tatt ved en annen anledning på en pressekonferanse i 2008. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Pågripelsen av 49-åringen ble starten på det politiet har kalt «operasjon duck». I det enorme materialet som ble beslaglagt hjemme hos mannen, fant politiet ledetråder til flere andre som også lastet ned og delte overgrepsbilder av barn. Dette førte til flere pågripelser både i Trøndelag og i resten av landet. Politiadvokat Marianne Høyer opplyser til Fosna-Folket at «operasjon duck» per februar 2017 har ført til 13 pågripelser i Trøndelag hvorav 11 er dømt, 1 er tiltalt og 1 har fått et forelegg. Trøndelag politidistrikt sendte også rundt 30 saker til andre politidistrikt i landet. I tillegg avdekket politiet rundt 50 saker som er blitt sendt til utlandet.

- Når vi ransaket hjemmene til nye personer, fant vi igjen materiale som involverte andre personer, forklarer Hoøen.

Sakene varierte også i omgang. Fosningen, som opprullingen startet med, hadde mengder av bilder, men hadde ifølge politiet og retten ikke begått overgrep selv. Andre personer hadde langt færre bilder, mens noen hadde begått fysiske overgrep mot barn.

Les mer: Slik jobber Kripos for å ta nedlasterne.

Slik jobber politiet

«Operasjon duck» har også ført til en stor kompetanseheving for både politiet på Fosen og i Trøndelag.

- Før var det gjerne slik at en person ble anmeldt for å ha overgrepsbilder. Vi tok vedkommende med inn til avhør. Han erkjente gjerne forholdet. Vi beslagla PC-en hans, og vi fant gjerne små mengder ulovlige bilder. Så fikk vedkommende et forelegg eller en dom, sier etterforskningsleder Hoøen.

Gjennom «operasjon duck» har imidlertid politiet vært mer obs på at én sak gjerne kan lede til en ny sak.

- Vi satte ned et team hvor vi utnyttet politiets ressurser på en ekstremt god måte. Vi hadde med spesialister på IKT, krimteknikere, politiadvokat og etterforskningsledelse. Vi analyserte beslagene på en helt annen måte. I tillegg klarte vi å finne chatter som involverte andre. På chattene fant vi en mengde mennesker som fantaserte om overgrep mot barn. Vi fant også personer som beskrev overgrep de hadde begått, forklarer Hoøen.

Vet ikke hvem barna er

Politiet måtte finne personene bak brukernavnene på chattene, men også forsøke og identifisere hvem barna på alle overgrepsbildene var og hvem som hadde forgrepet seg på dem.

- Er vi litt heldige, så kan vi ut fra ett bilde finne ut hvor og når det er tatt og hvem som eier telefonen som tok bildet, forklarer Hoøen.

Men så heldige behøver ikke politiet å være. GPS-en på mobilen kan være slått av, slik at man ikke ser hvor bildet er tatt. Mobilen eller PC-en kan dessuten være registrert på en annen person enn den som faktisk har brukt enheten.

- Har dere sett bilder av barn som har blitt utsatt for overgrep som dere ikke vet hvem er?

- Mange. Det er enormt mange.

- Kanskje norske barn og?

- Det kan det være, svarer Hoøen.

Han påpeker at bare i det store overgrepsbildebeslaget til 49-åringen fra Fosen, var det bilder av barn fra alle steder i verden. Og bildene kan være 10-15 år gamle, uten at politiet vet det sikkert. Noen bilder viser overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder, og da er det en utfordring for politiet at fornærmede verken husker hva som skjedde eller kan fortelle om hva som skjedde.

Vurderer risikoen

Når politiet blir kjent med at noen har lastet ned overgrepsbilder, vurderes også sannsynligheten for at vedkommende har begått overgrep selv.

- Dersom vi ser at personen har tilgang til barn, enten ved at han for eksempel er håndballtrener, barneskolelærer eller har barn selv, så er naturlig nok risikoen større for at vedkommende kan ha begått faktiske overgrep, påpeker Hoøen.

En utfordring for politiet, er at flere datamaskiner kan ha den samme IP-adressen.

- Vi skulle gjøre en pågripelse i forbindelse med «operasjon duck». Vi var i tvil om at det stemte. Da identifiserte vi hvem som hadde lovlig tilgang til IP-adressen, så fant vi ut at det var leieboeren som hadde lastet ned, forklarer etterforskningslederen.

Jenta i Oslo

Selv om det er en rekke fornærmede som politiet ikke klarer å finne ut hvem er, så har politiet gjennom «operasjon duck» også en rekke resultater å vise til. Blant de enorme mengdene med bilder hjemme hos 49-åringen fra Fosen, fant politiet bilder og video av ei jente fra Oslo. Videoen viste et konkret overgrep som jenta ble utsatt for. I chatten mellom fosningen og Oslo-mennene ble jenta omtalt ved navn. I tillegg røpte de mistenkte overgriperne i Oslo flere detaljer om seg selv. Ut ifra summen av opplysninger klarte politiet å sirkle seg inn til en leilighet i Oslo.

- Vi fant elementer i bildene som vi klarte å identifisere. Blant annet så var det en badestrand og et landsted som vi klarte å finne ut hvor var. Så undersøkte vi om de som vi mistenkte hadde et slikt landsted, noe som stemte. Ut ifra bildene, kunne vi også vurdere at de mistenkte måtte kjenne jenta ganske godt. Til slutt klarte vi å identifisere to gjerningsmenn, som ble pågrepet, påpeker Hoøen.

Voldtekt og overgrepsbilder

Pågripelsene skjedde i 2015 og var en direkte konsekvens av bildebeslaget hjemme hos fosningen (49). De to Oslo-mennene er nå siktet for voldtekt og medvirkning til voldtekt.

- I tillegg vil siktelsen omfatte seksuell omgang med barn under 14 år og oppbevaring og deling av overgrepsmateriale, opplyser politiadvokat Christian Hatlo ved Oslo politidistrikt.

I tillegg er den ene av de to mennene siktet for å ha begått overgrep også mot en annen jente.

- Hvorfor har etterforskningen av saken tatt så lang tid?

- I forbindelse med denne saken beslagla vi store mengder data som det har tatt lang tid å gjennomgå, svarer Hatlo som beklager den lange saksbehandlingstiden.

Han forventer at saken vil bli oversendt fra politiet til statsadvokaten for påtalemessig avgjørelse innen kort tid. Fosna-Folket har vært i kontakt med mannen som har vært forsvarer for den ene siktede. Vedkommende kjente ikke til status i saken.

Bildene forsvinner ikke

Politijurist Høyer forklarer at det gjennom «operasjon duck» ble avdekket overgrep mot flere norske barn.

- Et aspekt ved denne formen for kriminalitet er at bildene og filmene av overgrepene aldri forsvinner. I ett tilfelle fant vi delte bilder av overgrep mot et svensk barn som viste seg å stamme fra en sak fra flere år tilbake, opplyser hun.