Mange er i disse dager i startskuddet for sitt kommende skoleår, og enn helt ny epoke i livet skal skrives. Flere flytter fra by og bygd som innebærer store omstillinger og nye rutiner. Kanskje er det bare ekstra tungt for noen å komme i gang etter en lang sommerferie. Her får du uansett noen tips til hvordan den nye skolehverdagen kan bli litt enklere.

1.Få unna det praktiske med skolestart

Betal semesteravgift, godkjenn utdanningsplan, og søk lån og stipend på lanekassen.no. Jo raskerer du søker, jo raskere får du utbetalt pengende, og du er omgående rustet for økonomisk kollaps etter en vill fadderuke.

2.Gjør deg kjent i skole- og nærområde

Er du fersk i byen, er det nok å orientere seg i. Prøv og sjekk ut skolen og arealet rundt de første dagene. Hvor ligger lesesalen, klasserommet, administrasjon og kantinen? Og hvor er din nærmeste bussholdeplass? Da slipper du stresset da skolehverdagen er i gang.

3.Delta på fadderuken

Bli kjent med klassekamerater, byen og skolen gjennom den organiserte fadderuken. Selv om den ofte er blitt kritisert på grunn av mye fokus på festing, er det en gylden mulighet for å bygge nettverk og få minnerike opplevelser. Det arrangeres konserter og aktiviteter hele uken, som man slettes ikke trenger å nyte alkohol til. Men ønsker du Det har også de siste årene blitt flere rusfrie, alternative arrangementer.

4. Kjøp lærebøker

Fagbøkene kan være lurt å ha på plass før skoletimene starter. Sjekk pensumlista, og gå til innkjøp før bokhandelen går tom. Sjekk også muligheten for å låne bøkene på biblioteket, eller kjøp brukt. Hva gjør vell litt blyantskrot og gule markeringer mot bøker til halv pris.

5. Organiser hverdagen din

Bli en god organisator. Systematiser papirer og informasjon slik at du har et oversiktlig system. Lag deg ulike mapper for ulike fag, og del videre inn i ulike tema. Ha også som mål å bli en god planlegger. I en hektisk studenthverdag er en godt forberedt kalender gull verdt. Legg inn forelesninger, studietid, handling, trening og andre gjøremål. Slik legger du til rette for gode arbeidsvaner fra start av, og rekker trolig avtaler og deadlines til riktig tid.

6. Tenk økonomisk

Det er ikke til å legge skjul på at studenttilværelsen koster. Det kan være en utfordring å skulle holde orden på økonomien på egen hånd for første gang, så her kan man få prøvd seg skikkelig som regnskapsfører. Lag et budsjett, og før logg over inntekter og utgifter. Bli bevisst og spar inn der du kan. Reis kollektivt, kjøp brukte bøker, lag matplan og ha med egen skolemat. Da kan du unngå et endeløst lån du må nedbetale i fremtiden.