Politiførstebetjent Sturla Hoøen ved Fosen lensmannsdistrikt teller ni viltpåkjørsler som politiet har fått melding om i Ørland, Bjugn, Åfjord og Rissa siden nyttår.

Ved den ene påkjørselen som Fosna-Folket tidligere har omtalt, ble en person lettere skadd, og to elger påkjørt. De fleste kollisjonene skjer imidlertid mellom rådyr og bil.

- Det har vært en del påkjørsler den siste uken. Det henger nok sammen med snøfallet, sier Hoøen.

Mandag kveld opplyser Vegtrafikksentralen om dårlig sikt og føre på flere veier på Fosen.

Ett oppdrag om dagen

Edmar Bakøy fra viltnemnda for Bjugn og Ørland bekrefter at påkjørslene delvis skyldes snøfallet, og han påpeker at mange rådyr er blitt påkjørt.

- Rådyrbestanden har vært økende de siste årene, og da blir sjansen for å møte dyret på veien større, sier han.

Spesielt fra desember steg antallet kollisjoner mellom vilt og kjøretøy. Han opplyser om at viltnemnda i Ørland og Bjugn fikk cirka 30 forespørsler i løpet fjorårets siste måned, altså i gjennomsnitt ett oppdrag om dagen.

- Det er alltid flere påkjørsler på denne tida. Det er stort sett mørkt hele tiden, og dyrene blir vanskeligere å oppdage, sier Bakøy.

Roger Olden i Bjugn og Ørland ettersøksring sier at antallet påkjørsler har avtatt litt på nyåret etter at noe av snøen forsvant.

- Det blir alltid flere påkjørsler når det er snø. Slik er det bare. Dyrene går den letteste veien.

- Brems ned

Bakøy påpeker at rådyrpåkjørslene sjeldent utgjør noen fare for bilister eller passasjerer, men det har også vært en del kollisjoner med elg.

- Kollisjoner med elg kan være farlige. Bilister bør kjøre forsiktig der de vet det er stor fare for at vilt kan komme over veien.

- Hvis det kommer ett dyr, kan det være unger som følger etter. De vil følge etter mor, uansett. Derfor er det viktig å bremse ned med en gang man oppdager et dyr.

- Merk stedet

Dersom uhellet skulle være ute, og man kjører på et vilt som løper over veien, sier Bakøy at det er viktig å varsle viltnemnda.

- Det er en del bilister som venter til vi kommer, slik at de kan vise oss hvor dyret forsvant. Men dersom man kjører videre er bra om man etterlater et merke, slik at man vet hvor man skal begynne å lete. Dyret kan ha et brukket bein, men likevel være vanskelig å spore opp dersom det ikke blør, sier han.