Ekspertisen bekrefter at skapningene øker i antall. Flåtten er beryktet for sin evne til å spre farlige sykdommer. Borrelia kan invadere nervesystemet, gi lammelser, leddsykdom, kronisk hudsykdom og smertetilstander.

Flåtten trives spesielt godt i tett vegetasjon, gjerne i høyt gress. Fuktig mark og myr er spesielt populære oppholdssteder. Hunder og katter bringer dem ofte inn i hus, og mange kjæledyr-eiere må ty til flåttmiddel eller tilpassede halsbånd til sine firbeinte. Ved Fosen dyreklinikk på Bessaker har pågangen fra katte- og hundeeiere aldri vært så stor som i år.

- Det er ingen tvil om at forekomstene øker år for år. Det er mye mer flått nå enn da jeg kom hit for fem år siden. Samtidig blir sesongen lenger. I år startet den tidlig i mars, og nå er det fullt kjør utover sommeren. Men det er også store lokale forskjeller. Her på Bessaker er det for eksempel lite flått, mens i selve Roan er det mye av den. Men generelt sett er det langt mer nå enn før, forklarer dyrlege Arne-Johan Nicolaisen.