Ifølge tallene Bjugn kommune har rapportert til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, ligger kommunen an til et merforbruk på nærmere 20 millioner kroner for 2015. Totalt har kommunen opparbeidet seg en gjeld, et såkalt akkumulert merforbruk på til sammen 35 millioner kroner.

LES OGSÅ: Bjugn med verste merforbruk i fylket

- I en utsatt situasjon

Det høye merforbruket ble et tema på dagens møte, og det var en del uenigheter innad i kommunestyret om hvor det er riktig å foreta kutt for å redusere utgifter.

- Som det står i saken, så er vi i en mer utsatt situasjon enn det vi først trodde, innledet rådmann Emil Raaen salderingssaken i dagens kommunestyremøte i Bjugn.

- En voksen oppgave

Det er selvsagt en krevende prøvelse og vi står foran en relativt voksen oppgave allerede nå, påpeker rådmannen.

- Vi har leita med lys og lykter, prøvd å ta der det smerter minst, sa han om salderingssaken.

De foreslåtte tiltakene for reduksjon skapte en del diskusjon, og mange var uenige i at det er forsøkt å kutte der det smerter minst.

- Sparetiltak må gjennomføres

- Jeg står fortsatt ved at det økonomiske resultatet er pinlig. Det viser at administrasjonen ikke har greid å iverksette vedtak og at vi politikere burde ha vært strengere. Vi bør alle ta lærdom av det, og hele året må være preget av at alle sparetiltak skal gjennomføres, sier ordfører Ogne Undertun. (Ap)

Av de foreslåtte tiltakene var det spesielt to saker som skapte debatt under dagens møte, vurderingen av nedleggelse av Fagerenget skole og Stranda aktivitetssenter.

- Jeg synes ikke det smerter minst å redusere timetallet i grunnskolen, jeg synes ikke det smerter minst å redusere voksentettheten i ULTRA-gruppen, og jeg synes i hvert fall ikke det smerter minst å legge ned Stranda og øke elevtettheten ved Botngård skole, sa Mette-Mari Leseth (SV).

Det smerter mindre å kutte i Campus Fosen, mener hun:

Botngård skole

- Kommer vi dit hen at vi er nødt til å stenge ishallen, så er vi nødt til det. Jeg er for å flytte Fagerenget dessverre. Vi har ikke råd til å ha den skolen. Jeg er for å utvikle Lysøysundet, men vi er nødt til å bruke pengene på Botngård skole, det ser vi nå.

- Vi brenner kapital like fort som før, og er nødt til å ta beslutninger som gir direkte økonomisk effekt, ikke bare flytte folk rundt, sa Høyres Einar Aaland.

Rådmann Raaen er uenig med Høyre-politikeren.

- Jeg deler ikke oppfatningen at vi brenner like mye kapital som før. Bjugn hadde det største merforbruket i 2015 i Sør-Trøndelag. Vi la opp til betydelige innstramminger i budsjettet for 2016 og kommer med en rekordtidlig salderingssak i 2016 for å rette kursen ytterligere slik at vi skal få driften i balanse i løpet av året, sier Raaen.

Dette er en omfattende snuoperasjon, påpeker han.

- Mange av de som har måttet endre arbeidsoppgaver, eller slutte i jobbene sine, eller mottar dårligere tjenester enn før, vil nok raskt kunne bekrefte at de krevende endringene er iverksatt, forklarer rådmannen.

Avgjør Fagerengets skjebne

Kommunestyret vedtok mot fem stemmer etter mye diskusjon at det bestilles en sak til neste kommunestyremøte der det skal vedtas om Fagerenget skole vil legges ned eller ikke.

- Ikke ta midlene fra ungdomsklubben

Til tross for at kommunen er inne i en vanskelig situasjon var det enighet blant politikerne om at man bør forsøke å unngå å ta midlene fra ungdomsklubben som er planlagt å starte opp til høsten.

Mette-Mari Leseth foreslo også å fjerne tiltaket om å stoppe ungdomsklubben. Dette ble enstemmig vedtatt av kommunestyret, til stor glede for representantene fra ungdomsrådet.

- Flaks

- Det var flaks at vi fortsatt får pengene, nå kan det bli ungdomsklubb likevel, sier Paul Stene i ungdomsrådet.

Fortsatt gjenstår det en del arbeid før klubben kan gjenoppstå, men ungdommene ser nå lysere på situasjonen.

- Nå er det mye større sjansje for at vi lykkes med å starte opp klubben, sier ungdomsrådleder Marit Antonsen.

Ungdomsrådrepresentantene Marit Antonsen og Paul Stene i godt humør etter dagens vedtak i kommunestyret i Bjugn.