Brastad sier at det i alle hovedsak er katter som mange kjæledyreiere ønsker å kvitte seg med. Veterinæren mener også det er en klar trend at i oppgangstider, så har folk lettere for å anskaffe seg kjæledyr. Han tror dette kan ha en sammenheng med at mange da skaffer seg kjæledyr nærmest etter innfallsmetoden, uten å tenke gjennom at kjæledyret har en forventet levetid på mange år.

Friske dyr-Vi hadde en god periode på 15 år da problemet var mindre, men for tre-fire år siden så snudde dette i retning av at flere ønsker å avlive friske kjæledyr igjen, sier Brastad. Sjøl om veterinærene tar på seg slike oppdrag, så sier han at dette ikke er oppdrag de utfører med glede, i alle fall ikke når det er snakk om friske dyr som kunne hatt mange gode år igjen å leve.

LES OGSÅ: Kastet som søppel i veikanten

VeistrekningerSom veterinær i Bjugn og Ørland så har han også merket seg at det er enkelte veistrekninger som ser ut til å peke seg ut når folk ønsker å kvitte seg med katter. Gjengangeren er at dette alltid er veistrekninger som ligger relativt øde til. Sjøl tok Brastad hånd om ei katt som var etterlatt ved Tjønnstua i fjor, og sørget for at den fikk seg et nytt og godt hjem. -Ansvarlige katteeiere vil alltid kastrere eller sterilisere kattene sine, sine Brastad.

Uansvarlighet-Om kattene blir forlatt på slike steder om sommeren, så kan de kanskje greie seg en god stund. Men når årstidene skifter, så vil de gjerne søke seg til uthus eller garasjer. Og ved kalde vintre, så blir de ofte syke, sier Brastad. Han nøler ikke med å karakterisere det som uansvarlig fra eierens side når katter eller andre kjæledyr blir etterlatt ett eller annet sted langs veien. Brastad presiserer at problemet nok ikke er større i Fosen enn i andre deler av landet. I urbane strøk er det ikke uvanlig at folk etterlater kjæledyr som har blitt uønsket på trappa til smådyrklinikker.