Den storstilte utgravingen er tiårets største i Trøndelag. Utgravingen skjer i forbindelse med utvidelsen av Ørland hovedflystasjon.

- Det er et interessant område som undersøkes. Her forventer man å finne tegn til bosetninger fra en tid man ikke har skriftlige kilder ifra. Bosetningen lå på en sandrygg som går gjennom Ørlandet. Den gang gikk havet nesten helt opp til porten på hovedflystasjonen. Gårdsnavnet Vik, som ligger midt inne på Ørlandet, gir da mening, sier historiker Daniel Johansen.

Gammel bosetting

Norark.no skriver at det innenfor undersøkelsesområdet allerede er registrert et stort antall automatisk fredede kulturminner.

«Vi forventer derfor å finne flere bosetningsområder med blant annet dyrkningslag, kokegroper, samt stolpehull og ildsteder som trolig representerer flere konsentrasjoner av hus. Ut fra tidligere dateringer antar vi at kulturminnene kan tidfestes til jernalderen, med særlig vekt på tida fra førromersk jernalder og frem til vikingtid (ca. 500 f.Kr – 800 e.Kr)», skriver Norark.

Gravfelt

Et mulig gravfelt skal også avdekkes.

«Det har tidligere blitt avdekket en rekke skjelettgraver fra eldre og yngre jernalder på Ørlandet, på grunn av de gode bevaringsforholdene for beinmateriale i skjellsand. Vi håper derfor at årets undersøkelse vil frembringe flere godt bevarte flatmarksgraver», skriver Norark.

- Skjeletter fra 400-tallet

Arkeolog hos fylkeskommunen Knut Harald Stomsvik var med på registreringsundersøkelsene i det aktuelle området. De ble avsluttet i 2013.

- Der hvor Uthaugsveien går i dag, har det vært bosetning i 3000 år. For lenge siden var dette en slags halvøy, en smal landrygg som strakk seg ut i sjøen, sier Stomsvik.

Han forteller om gode bevaringsforhold i området.

- Både gjenstander, bein og organisk materiale blir godt bevart der. Blant det som nå skal kartlegges, er et mulig gravfelt. Der er det tidligere funnet skjeletter fra 4-500-tallet.  Det er godt mulig å finne mer der, sier Stomsvik.