I sommer ble alle landets sykehjem oppfordret av landbruksminister Sylvi Listhaug til å sette måltid og trivsel på dagsordenen, og bli med på konkurransen ”Det gylne måltidsøyeblikk. ”

- Flott å få bekreftelse

Åfjord helsesenter tok utfordringen, og sendte inn ukesmeny med bilder av maten og bilder av settingen rundt måltidet i tillegg til noen ord om dette. Helsesenteret ble deretter kåret til én av tre fylkesfinalister sammen med Frøya sykehjem og Snillfjord Omsorgssenter, og har nå vunnet fylkesfinalen.

Sett denne? Her gjør Åfjord-elevene «alt»

- Det er veldig flott å få bekreftelse på at det vi gjør på Åfjord helsesenter er bra og at vi tenker rett. Ikke minst for kjøkkenet som lager utrolig god mat. De er alltid imøtekommende og fleksible etter behov og ønsker, sier bestyrer Barbro Ugedal.

Hun tror at nøkkelen til suksessen ligger i fokuset på hverdagen og at de ansatte ved helsesenteret jobber etter tanker om hvordan de selv ville hatt det når de flytter inn på sykehjem.

Fokus på hverdagen

- Hverdagen kan være hektisk, men vi utnytter tiden og alle har et ønske om å ha en god hverdag sammen. Vi har fokus på hverdagen og gode øyeblikk, men det blir ikke et gode måltidsøyeblikk hvis maten ikke smaker godt. Da hjelper det ikke med flott pyntet bord og trivelig lag. Vi jobber etter hvordan vi selv ønsker å ha det når vi selv skal flytte inn. Man bør tenke slik: Ville jeg sendt mora mi hit? sier Ugedal.

Juryens begrunnelse

Åfjord Helsesenter gikk altså av med seieren i Sør-Trøndelag i den landsomfattendekonkurransen Gylne måltidsøyeblikk.

Her er begrunnelsen:

Ved Åfjord Helsesenter har de et meget godt blikk for «måltidsstoinna». Med heimen som rettesnor, har de skapt et miljø og en atmosfære som er varm, naturlig, trygg og god. De serverer omlag 100 middagsporsjoner hver dag, med stor omsorg og respekt for hver enkelt spisegjest. Maten er smakfull og vakkert anrettet, og spiseplassen er hjemmekoselig. Bordet er hyggelig dekt, med lys, duk, blomster og en kjøkkenkrok like ved. De ansatte tar seg en matbit sammen med de eldre, og det er trivsel og felleskap som rår. Alle hjelper til med det de kan; noen dekker på og andre rydder av.

Menyen består av solid og god husmannskost som blir laget og tilberedt på Helsesenterets eget kjøkken, av Helsesenterets egen kokk. De har egne temauker, og i uka juryen var påbesøk var temaet «mat anno 1942». På menyen sto blant annet uer, grønnkålsuppe, sprengt sild og gris-sodd. Juryen lar seg imponere av variasjonen i bruk av råvarer og retter, og merker seg at Helsesenteret er flinke til å spille på årstidene og smaksopplevelsene regionen har å by på. Rettene er gjenkjennelige for beboerne, og porsjonene er passelig store, og delikat opplagt. De stimulerer også til matlyst gjennom at de lager mat sammen, «smaker til» sammen, høster fra hagen og samtaler om mat. Det er et stort pluss at menyene diskuteres med beboerne, og tilpasses ulike behov og ønsker. At det lukter så godt av mat i gangene, skjerper også appetitten!

Juryen mener det er av stor betydning for «måltidsstoinna» at Åfjord har gjort helsesenteret til en samlingsplass og kulturarena. Helsesenteret har egen kafè som blir hyppig brukt av kommunens innbyggere. Her møtes gamle og unge til en hyggelig matprat. Juryen merker seg også at Helsesenteret bygger på Eden filosofien, der det hverdagslige trekkes frem for å motvirke kjedsomhet, ensomhet og hjelpeløshet. De legger til rette forkontakt med barn, unge, planter og dyr. Helsesenteret har dessuten etablert en sansehage, hvor det dyrkes urter, frukt og grønnsaker, og hvor de hver sommer har høner. I sansehagen kan de høste, lukte og smake, og de samles til små og store «matstoinni». Vi synes også det er verdt å trekke fram at Åfjord Helsesenter er blant institusjonene som har gitt inspirasjon og læring til konseptet «Livsglede for eldre».

Åfjord Helsesenter er en meget verdig vinner av Gylne måltidsøyeblikk i Sør-Trøndelag. Vi gratulerer og ønsker lykke til i den nasjonale finalen!

Fylkesjuryen i Sør-Trøndelag har bestått av: Tore Bjørkli, landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Inger Johanne Olsen, daglig leder av Hornemansgården /PFO(Pensjonistenes Fellesorganisasjon) og Inge Johnsen, kokk og eier av LianTunet og Lian Restaurant

Les også: Helsesenter klare for finale

Åfjord helsesenter er kjent for sin gode matomsorg. Nå er Åfjord fylkesvinner i «Gylne måltidsøyeblikk». Foto: privat