Hva er det egentlig som kjennetegner sakene som tilsynelatende avstedkommer flammede leserinnlegg og følelsesladede ytringer under årets valgkamp? Det er i alle fall ikke at vi er svært uenige i utgangspunktet, tør jeg påstå. Kan det da være noe å krangle om? Og kanskje enda viktigere, hvorfor blir det slik?

Vinnerne og ny ordfører etter årets kommunevalg i Ørland må få nær sagt verdens ”enkleste jobb”. For med tverrpolitisk enighet om økt grunnbemanning i skoler og barnehager, mer ressurser til eldreomsorg, tilrettelegging for næringsliv, ferger, fly og trafikksikkerhetstiltak m.fl. er det bare å starte øverst på listen i trygg forvissning om at påfølgende enstemmige kommunestyrevedtak vil følge.

En vanlig definisjon av ordet prioritere er «…å utpeke eller behandle noe som er viktigere enn noe annet». Denne betydningen er åpenbart problematisk, for hva som er viktig for den ene kan være uviktig for en annen. Mennesket liker generelt sett dårlig at andre skal mene noe om hva som er viktig for seg. Vi er vel vant til å definere dette selv. Ikke minst forventer vi å bli respektert for vårt standpunkt uavhengig av hva andre måtte mene. En slik holdning til andre mennesker er egentlig ganske respektløs i utgangpunktet.

Gitt min offiserbakgrunn vet jeg at angrep ikke alltid er det beste forsvar. De tilfeller hvor det har vært en suksess har uansett hatt en intensjon i forhold til motparten som umulig lar seg rettferdiggjøre brukt i en lokal valgkamp. For vi driver da ikke krig, gjør vi vel? Jeg vil mene at alle politiske parti vil stå seg på å respektere andre partiers prioriteringer uten å latterliggjøre disse. Velgerne er minst like oppegående som oss politikere og evner utmerket godt å ta selvstendige vurderinger av hva som er viktig. Helt uten ironiske spissformuleringer fra politikerne. Skal du ta et valg - prioriter respekt.

Tom Myrvold

Ordførerkandidat (H)