Fjorårets bærsesong var i det store og hele et sorgens kapittel, men dette har en tendens til å gå i bølgedaler, og i år ser det mye bedre ut.

Fin forsommer, med ett unntak

Peter Dybdahl i Rissa er leder i Fosen turlag. Han vil ikke uttale seg som noen ekspert på bær, men et visst inntrykk av situasjonen vil en slik friluftsentusiast nødvendigvis ha.

– Forsommeren var varm og la et godt grunnlag for blåbær og bringebær, mener Dybdahl. – Det er veldig store forekomster så å si overalt.

– Når det gjelder molta, tror vi at en frostnatt 12. juni ødela veldig mye. Molta er jo sårbar. Nylig var jeg med en kjentmann og gikk en ni timers tur fra Fela i Verran til Fosens høyeste fjell, Finnvollheia i Åfjord. På hele turen fant ikke kjentmannen mer enn 30 molter. Men når det gjelder frosten vil det selvsagt være store lokale variasjoner.

En molterapport Fosna-Folket har mottatt fra nordsida av Ytre Skurvhatten i Rissa er unektelig mer positiv. Her skal det etter sigende ha vært brukbare molteforekomster.

– Ungdommen foretrekker sopp

Dybdahl har notert seg at interessen for bærplukking ser ut til å være nedadgående blant ungdommen.

– Det er visst blitt noe som først og fremst eldre folk driver med. Syltetøyet er så billig i butikkreolene nå, at de unge sikkert syns det er unødvendig å plukke selv, humrer Dybdahl.

– Derimot virker ungdommen veldig interessert i å plukke sopp. Det anses kanskje for å være mer eksklusivt. Da er det jo gode nyheter at sopphøsten tegner til å bli bra. Det er jo spesielt kantarellene som er populære, andre arter bør man være mer av en kjenner for å plukke.

Mens det vanligvis er slutt på bæra ganske straks etter august måned, har man noe bedre tid på seg om det er sopp man vil plukke. Men også dette er selvsagt avhengig av graden av nedbør utover ettersommeren.