Det var i sommer at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) kom med en oppfordring til alle landets sykehjem om å sette måltid og trivsel på dagsordenen, og bli med på konkurransen ”Det gylne måltidsøyeblikk”.

-Målet med konkurransen er å bedre matgleden på landets sykehjem. For at beboere skal ha et godt kosthold er det viktig å skape positive rammer rundt måltidene. Underernæring er et stort problem blant mange eldre, og jeg håper at kampanjen bidrar til økt matlyst hos de som bor på institusjon, sier Listhaug til Fosna-Folket.

Skal skape mer engasjement

Konkurransen er en landsomfattende og har som mål å skape mer engasjement rundt gode måltider for pleietrengende personer, og bidra til økt involvering av beboere og pårørende. De ulike syke-og aldersinstitusjonene i konkurransen har sendt inn sine bidrag, og Åfjord helsesenter er nå blant finalistene i Sør-Trøndelag og skal konkurrere mot Frøya sykehjem og Snillfjord Omsorgssenter om en plass i landsfinalen.

- Oppgaven foregikk slik at vi skulle sende inn en ukesmeny, med bilder av maten. Vi skulle også sende inn bilder av settingen rundt måltidene, og skrive litt om dette, forklarer Barbro Ugedal, institusjonsleder i Åfjord kommune.

Appetitt på livet

Åfjord helsesenter er kjent for sin gode matomsorg, og helsesenteret ble sommer av Forbrukerrådet kåret til et av landets sykehjem som kunne gå foran med et godt eksempel når det gjelder å tilby sunne måltider og godt fellesskap rundt måltidet. Det resulterte i at helsesenteret ble med kortfilmen Appetitt på livet.

- Viktig tema

De tre fylkesfinalistene skal alle få besøk av Fylkesmannen før det blir avgjort hvem som går videre til landsfinalen, og en nasjonal jury kårer da en nasjonal vinner av konkurransen. Ugedal synes det er artig at helsesenteret nå er en av fylkesfinalistene, og peker på at det er et viktig tema.

- Det er jo artig å være én av tre finalister, og så er det et viktig tema. Gylne måltidsøyeblikk handler om mer enn å spise god mat. Det handler om å ta i bruk sansene og bruke mat og måltid som aktivitet gjennom dagen. Det er flott at det er en landsomfattende konkurranse for at sykehjem skal ha fokus og tenke på hvordan vi faktisk gjør det på eget sykehjem, sier Barbro.

Les også: På hjul med helsesenteret

Bestyrer Barbro Ugedal sier at det er artig å være én av tre finalister. Her ved en tidligere anledning på sykkeltur med beboerne Ragnvald Herfjord og Anita Morkemo. Foto: Siri W. Theodorsen