Innbyggerundersøkelsen startet allerede mandag kveld og pågår frem til man har et tilstrekkelig representativt utvalg med svar. Dette er ventet å ta to uker.

2600 blir hørt

«Resultatene av undersøkelsen og den pågående brede høringen, med frist 5. februar, blir lagt frem for de to fylkestingene under en felles samling på Hell 2. mars. Da skal Nord- og Sør-Trøndelag holde sine fylkesting parallelt», skriver Sør-Trøndelag fylkeskommune i en pressemelding.

I innbyggerunderundersøkelsen blir totalt 2600 personer spurt.

«600 av dem bor i Trondheim, 1000 i Sør-Trøndelag utenfor Trondheim og de siste 1000 i Nord-Trøndelag», skriver fylkeskommunen.

Kan påvirke Rissa-Leksvik

Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) er blant dem som krysser fingrene for at Sør- og Nord-Trøndelag slår seg sammen. I Leksvik og Rissas søknad om sammenslåing er nemlig utgangspunktet at den nye kommunen skal bli en kommune i en felles Trøndelag fylkeskommune. Dersom fylkessammenslåingen strander, må saken tilbake til kommunestyrene. Da må i så fall Leksvik og Rissa bli enige om enten å tilhøre Sør- eller Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Frykter negative nordtrøndere

Leksvik-ordfører Saghaug er derfor svært spent på innbyggerundersøkelsen.

- Det betyr ganske mye for oss.

- Dersom det viser seg at innbyggerne i Nord-Trøndelag er negative til sammenslåing, tror du det kan føre til at det ikke blir noe av fylkessammenslåingen?

- Det spørs hva negativiteten i så fall går ut på. Innbyggerne skal svare på flere spørsmål i undersøkelsen. Svarene i undersøkelsen kan sikkert føre til at Nord-Trøndelag stanser prosessen, men jeg tror egentlig ikke det. Jeg håper og tror at blant andre Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag har kommet så langt at de gjennomfører prosessen, sier Høyre-politikeren.

Tror på felles Trøndelag

- Dersom det ikke blir noe av fylkessammenslåingen må Rissa- og Leksvik kommunestyre bli enige om hvilket fylke en ny kommune skal tilhøre. Hvordan tror du det blir?

- Leksvik får noen utfordringer i forhold til Nord-Trøndelag. Det blir ikke enkelt.

- Tror du Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommune lykkes med å slå seg sammen?

- Ja, det tror jeg, svarer Saghaug.