Dette er noe av det som kommer fram i tertialrapporten og salderingen av kommunebudsjettet i Bjugn. Saken skal behandles i formannskapet 3. juni.

Rådmann Tor Langvold og økonomisjef Geir Aune som er saksbehandlere skriver at forslaget om redusert arbeidsgiveravgift gir en brutto kostnadsreduksjon på 7,8 millioner kroner for siste halvår.

ESA blir avgjørende

Det gjøres klart at dersom regjeringens forslag om redusert arbeidsgiveravgift får gjennomslag i ESA, vil det gi Bjugn kommune en relativt grei inndekning av akkumulert merforbruk.

-Hvis dette forslaget ikke blir realitet, må kommunestyret bestemme hvilke oppgaver som skal reduseres eller helt tas ut av produksjon og deretter må rådmannen starte arbeidet med å redusere antall årsverk fra 337 som vi hadde ved årsskiftet til det nivået vi mente var bærekraftig høsten 2012, - 325 årsverk. Men da snakker vi om å ta i bruk oppsigelsesinstituttet. Stillingsstopp er ikke et godt nok virkemiddel for å nå målet om 325 årsverk, informerer saksbehandlerne.

Svikt i skatteinngang

Langvold og Aune mener at det ut i fra tallene som foreligger kan se ut som om kommunesektoren får en svikt i skatteinngangen i forhold til prognosene i statsbudsjettet. -Vi har foreløpig en god inngang, men vil få en viss svikt i inntektsutjevningen. Konklusjonen er at driftskostnadene må reduseres og bringes på linje med budsjettet. Det vises også til salderings-saken. Innen medarbeidersøylen er det for høyt sykefravær innen enkelte områder som gir avviket.

Langtidssykemeldte

Om grunnskolen påpekes det at sykefraværet er økende.

-Dette skyldes hovedsakelig langtidssykemeldte, men vi forventer en snarlig bedring på sykemeldingsprosenten.

Om økonomien for Bjugn-skolene trekkes det fram at det fremdeles er overforbruk, men at driften fra august 2014 skal være i henhold til budsjett.

Om barnehagedriften i første tertial meldes det at kommunen vil kunne holde tildelt budsjett med antallet barnehageplasser som det er nå.

Lav arbeidsledighet

Fra Nav rapporteres det om fortsatt høyt sykefravær i Bjugn, men at arbeidsledigheten er lav.

-Vi har økning i utbetalingene av sosialhjelp, samt stor etterspørsel etter økonomisk rådgiving. Da vi ikke har gjeldsrådgiver, blir disse sakene fordelt på de som jobber med sosialsaker, skriver Langvold og Aune.

«Svært dårlige brukere»

I helsesektoren er det brukt mer ressurser på sykehjemmet enn budsjettert på grunn av stor pågang og mange svært dårlige brukere.

Videre påpekes det at alle avdelinger har et stort fokus på å drive effektivt med begrensede ressurser.  Av innkjøp gjøre kommunen det som er nødvendig for å opprettholde driften, og levere de lovpålagte tjeneste.