I Fosen tingrett er en mann dømt til tre års fengsel etter et samleie med barn under 14 år. Ett år av straffen ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Mannen, som var 23 år da den straffbare handlingen skjedde, ble også dømt til å betale 50 000 kroner i erstatning til den da 13 år gamle jenta. Domfelte tok betenkningstid, etter at han ble dømt for overtredelse av straffelovens paragraf 195, første ledd.Les bakgrunn for saken her.

– Jeg erkjenner å ha hatt samleie med henne, men jeg trodde hun var 14 år. Hun hadde sagt at hun var under 16 år. Det var det jeg forholdt meg til. Jeg trodde aldri i verden at hun var så ung som hun var. Da hadde jeg aldri i verden fullført det, sa mannen under rettssaken som Fosna-Folket overvar i juni.Ble vurdert av sakkyndig

Hovedforhandlingen startet i juni i år, og skulle vare i to dager. Midtveis i rettssaken under dag én, ble det bestemt at en psykolog ved Brøset i Trondheim skulle foreta en evne- og funksjonsvurdering av tiltalte, etter ønske fra forsvarsadvokat Tore Angen. Dette fordi det kunne ha betydning for skyld- og straffespørsmål, mente Angen.Etter rettens kjennelse ble det derfor innhentet en sakkyndig erklæring fra en psykolog. Det har ikke kommet opplysninger som endrer rettens vurdering av skyldspørsmålet.«Den sakkyndige har konkludert med at NN ikke anses å lide av psykisk utviklingshemming i noen grad», heter det i tingrettsdommen.Likevel går det fram at mannen har et intellektuelt nivå i grenseområdet: «Etter rettens skjønn må dette tillegges vekt i formildende retning ved vurderingen av jevnbyrdighet i alder og utvikling».

Frivillig samleieI et dommeravhør før hovedforhandlingen i juni, forklarte fornærmede at det hadde vært litt kommunikasjon på sosiale medier fra sommeren 2013. Cirka en uke før samleiet (desember), forklarte jenta at de hadde kommunisert om å ha et samle. Etter samleiet ble det avtalt at de ikke skulle si noe. Mannen bekreftet jentas forklaring i sitt vitneavhør.