Økt russisk militær aktivitet i nordområdene gjorde at antall flygninger med F-16 fra Bodø økte i 2014. Flygningene omhandler identifiseringer og utrykninger med NATO sine beredskapsfly.

I 2014 hadde F-16-flyene 49 utrykninger og 74 identifiseringer. I 2013 var det 41 utrykninger og 58 identifiseringer. Se fullstendig oversikt øverst i saken.– Større kompleksitet

I en uttalelse bekrefter sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter at det har vært en økning i russisk aktivitet siste halvdel av 2014. – Vi har sett en økning i antall flygninger, men også en større kompleksitet i de militære operasjonene, sier generalløytnant Morten Haga Lunde i en uttalelse.Sammenlignet med den kalde krigen hvor tallene var oppe i det tidobbelte, er det ifølge Forsvaret ikke grunnlag for å si at økningen er av vesentlig grad.

– Godt treningsnivåFra 1999 og fram til 2007 lå antall identifiseringer på et lavt nivå. Så signaliserte president Putin at de skulle øke den internasjonale tilstedeværelsen, noe som gjorde at aktiviteten økte. – Vi ser at det er et godt treningsnivå i Russland, og det gjennomføres kompliserte flyoperasjoner over store avstander. Vi ser for eksempel strategiske flyvninger fra Engels-basen ved Saratov nesten nede ved Kasakhstan, opp gjennom Nordvest-Russland til Kolahalvøya, forbi norskekysten og ned i Nordsjøen, forteller Lunde.Skal øke tilstedeværelsen

Jagerflyet til venstre, et russisk SU-34 Fullback, var synet norske piloter møtte utenfor Finnmark-kysten i slutten av oktober. Det norske F-16-flyet (bildet) er en del av QRA-beredskapen i Bodø. Beredskapen går blant annet ut på å avskjære og identifisere nærgående russiske jagerfly. Foto: Forsvaret (NATO, QRA Bodø)