Det har gått to dager siden Dag Olsen (45) fikk telefonbeskjeden som snudde livet på hodet. Sammen med sønnen Ivar Godske Olsen (12) er han lørdag tilbake på branntomta på Ryskogen i Bjugn. Far og sønn holder godt tak i hverandre i den iskalde vinden. Torsdag formiddag var det stikk motsatt da Dag Olsen i full fart kjørte fra jobben i Botngård etter å ha fått meldingen ingen ønsker. Huset ditt brenner!

Sønnen Ivar Gadske Olsen var på skolen i Botngård da en lærer kom og fortalte at huset brant.

-Det første jeg tenke var om pappa var skadet eller ikke, sier 12-åringen.

-Vi er liksom "gutta på skogen", jeg og pappa. Men det går ikke nå, når vi ikke har et hus, fortsetter Ivar og ser spørrende på pappa.

For Dag Olsen tok det tid å forstå at flammene hadde rasert barndomsheimen. I fjor sommer startet den tidligere snekkeren bedriften Fosen Designs as i Bjugn sammen med Paul Aksel Johansen. Begge skjønte at om de skulle få seg en jobb så måtte de skape den sjøl. Uten egenkapital innså Olsen at han måtte kutte utgifter der det var mulig.

-Huset hadde stått der all sin tid. For to år siden ble el-anlegget kontrollert, og alt av hvitevarer var skiftet ut. Varmeovnene ble også skiftet, for å redusere brannfaren. Jeg tenke som så at det måtte være mulig å spare på forsikringen fram til sommeren, og varslet forsikringsselskapet, sier Dag Olsen. En avgjørelse som torsdag kostet dyrt. Midt på kaldeste vinteren sto 45-åringen uten penger eller tak over hodet.

Olsen har alltid vært vant til å snu på skillingen. Vel vitende om at det til tider kan være magert på kontoen hadde han fylt opp kjøleskap og fryser, for alle tilfellers skyld. Nå er også dette, sammen med alt av klær og innbo tapt. Utvendig sitter eternittplatene fortsatt på husveggen, men bak alle de knuste vinduene er det helsvart, bokstavelig talt.

I påvente av rutinemessig etterforskning for å lete etter brannårsak er huset nå sperret av. Men Dag Olsen fikk en liten kikk inn torsdag. Mye av det som ikke hadde brent opp var smeltet av den intense heten.

-Nå må jeg tenke positivt, særlig for Ivars skyld. Men setter jeg meg i ro, da blir jeg skjelven, forklarer Dag Olsen. Og priser seg lykkelig over at brannen ikke startet om natta med far og sønn sovende i huset.

Egentlig skulle Dag Olsen også vært hjemme torsdag formiddag, men på grunn av at kollega Paul Aksel Johansen skulle reise for å delta på NM i skyting i helga måtte han starte arbeidsdagen tidligere. Sjøl om alt er tapt, så er han lettet over å være fysisk uskadd. Om det var en ulmebrann, så kunne han lett blitt offer for drepende gasser om han hadde vært hjemme.

Med beskjedne midler hadde Dag Olsen sakte men sikkert pusset opp det eldre huset innvendig. Etter å ha tatt fagbrev som snekker måtte den karrieren legges på hylla da han måtte operere på plass et kunstig kne. De siste dagene har evnen til å smile over galgenhumor vært god å ha. Samtidig er det en solid vilje til ikke å gi opp hos både far og sønn.

Røyk ut av vindu. Foto: MMS-tipser
Røykdykkerne gjennomsøkte huset. Foto: Lars Olufsen