Barnehagen i Lysøysund har ikke gjort plass til fjorårets store barnekull. Resultatet er at foreldrene må kjøre mange turer til Botngård hver dag.

I fjor sto jubelen I taket i Lysøysund. 13 nyfødte på ett år er det ikke mange bygder på Fosen som kan framvise. Men det har knyttet seg spenning til om Bjugn kommune har planlagt barnehagetilbudet i takt med utviklingen i bygda. Nylig fikk mange av de nybakte foreldrene svar på det spørsmålet.

Syv mil ekstra

Barnehageinntaket viser at 5 av ettåringene ikke får plass i den lokale Solkysten barnehage. For foreldrene betyr det fire turer til Botngård hver dag. En strekning på over syv mil på dårlige veien over Nordskogen som om vinteren ofte ikke er brøytet om morgenen.

-Dette er et håpløst tilbud til oss. Vi bor i Lysøysund, ikke i Botngård, sier Tone Haugen, som attpåtil har et barn i den lokale barnehagen og nå får tilbud om å ha det andre barnet sitt i Botngård.

Ingen overraskelse

Foreldregruppa er samstemt i den håpløse situasjonen de har havnet i. De mener at Bjugn kommune har hatt to år på å planlegge barnehagetilbudet til ungene deres.

-I juni 2011 visste Bjugn kommune at alle disse ungene ville bli født, kanskje unntatt én. Så godt som alle foreldre søker barnehageplass for ungene sine i dag, så dette skulle ikke komme som noen overraskelse, mener Audun Rømmen.

Mindre fleksibelt

-Det er mye mindre fleksibelt å ha ungene sine i Botngård. Bare tenk hvis noe skulle oppstå, eller du skulle få behov for å endre planer? Eller kanskje du får behov for å sende besteforeldre til å hente ungene en dag? Det er enorm forskjell på å ha ungene sine i barnehagen her i Lysøysund i forhold til å måtte kjøre til Botngård, hevder Siri Husdal.