I dag, onsdag, ble det offisielt markert at det nye distriktet er opprettet. Formelt ble Fosen lensmannsdistrikt, som omfatter kommunene Åfjord, Rissa, Bjugn og Ørland, opprettet fra årsskiftet.

Har «trent» i fire år

Under markeringen ved Ørland Kultursenter i går deltok en rekke representanter for politiet, forsvaret og kommunene. Rune Halvorsen, som er ansatt som lensmann i det nye distriktet, redegjorde for veien fram mot opprettelsen av det som i dag er Sør-Trøndelags største lensmannsdistrikt. Halvorsen sa også at man i praksis var godt forberedt før omleggingen fra årsskiftet.

-De fire siste år har vi i realiteten operert som om vi var ett distrikt, sa han.

Føles naturlig

Politimester Moe sa på sin side at han i dag føler det som naturlig at det nye distriktet er etablert, sjøl om det har vært en lang vei fram mot opprettelsen. Han berømmer de berørte kommunene for deres deltagelse i prosessen, noe som har vært viktig for at det nye distriktet er opprettet gjennom frivillighet fra alle parter. Moe hadde for øvrig summert seg fram til at det distriktet skal betjene et geografisk område med 19.746 innbyggere, mens lensmann Halvorsen mente dette dobles i helgene når 20.000 fritidsfosninger også strømmer til distriktet.

Fosen er på forskudd

Moe viste blant annet til at politirapporten som har sitt utgangspunkt i 22. juli-tragedien viser til at vi går mot opprettelse av større enheter i politiet.

-I Fosen har man nå tatt prosessen på forskudd. Man har lagt premissene selv og tatt ansvaret selv, sa Moe og la til at dette er en prosess han setter stor pris på.

Delprosjekt

For de berørte lensmannsdistriktene i Fosen har omorganiseringen vært en formidabel oppgave, med i alt 82 delprosjekt. Det nye distriktet har et hovedkontor på Brekstad, mens det i tillegg er avdelingskontor i Rissa og Åfjord. Ved siden av dette så er utrykningspolitiet (UP) organisert som en egen enhet i Fosen lensmannsdistrikt. Ørland og Bjugn er tidligere slått sammen til ett distrikt.

Politisk forventning

På vegne av Fosen regionråd gratulerte Vidar Daltveit i går med det nye distriktet. Han benyttet samtidig anledningen til å understreke at det er en politisk forventning i regionrådet til at de to avdelingskontorene i distriktet skal bestå, og at samarbeidet skal fungere etter planen.

Robust fagmiljø

Sorenskriver Marit Holand trakk fram samarbeidet med det lokale politiet, og mente det nye distriktet vil føre til et større og mer robust fagmiljø. I tillegg pekte hun på at sammenslåingen også bør gi et mer attraktivt fagmiljø og bedre muligheter til å beholde dyktige arbeidstakere. Samtidig minnet hun om at man ved Fosen tinghus avvikler mange åpne rettssaker, og at det kanskje kan være en god idé om politiet tar med noen ungdommer dit i ny og ne?

Stasjonssjef Aage Lyder Longva ved Ørland hovedflystasjon gratulerte også med det nye lensmannsdistriktet, og pekte på at man også i forsvaret er inne i en stor omstillingsprosess, med en samling av kapasitet og kompetanse til den nye kampflybasen.

Denne kaka ble laget for markeringen.