Bjugn-ordfører Arnfinn Astad synes derimot ideen er god.

Til årets siste styremøte i Fosen Regionråd i Leksvik forelå ensak om at regionrådet skal starte utredningsarbeid om en felles kommune påFosen. Sjelden har en sak skapt så mye engasjement.

- Uklokt

- Jeg tror det er uklokt å vedta innstillingen med en ordlyd somsier vi skal utrede en felles kommune. Vi bør heller starte en prosess hvor viser på hvordan vi skal innrette Fosen i framtida. Vi må se på flerealternativer. For Leksviks del finnes det flere alternativer, sa ordfører EinarStrøm i Leksvik som fryktet utredningsforslaget kunne skape vansker for detFosen-samarbeidet som er i dag.

Ordfører Ove Vollan i Rissa sa seg i store trekk enig med sinkollega i Leksvik.

- Fra Rissas side ønsker vi et enda tettere samarbeid medLeksvik. Vi har også fridd til Åfjord. Rissa er med i 55 interkommunaleordninger, og heller enn én kommune ønsker vi tettere samarbeid med Leksvik ogÅfjord. Jeg ser jo at Bjugn og Ørland jobber med sitt, sa Vollan.

Negativt i kommunestyrene

Heller ikke ordfører Jan Helge Grydeland i Roan liker tanken påen storkommune på Fosen. Han mener man bør se på andre konstellasjoner først.Verken Strøm, Vollan eller Grydeland trodde de ville få flertall i sine respektivekommunestyrer for forsalget om å utrede muligheten for én kommune på Fosen.

Osen-ordfører Jørn Nordmeland er inneforstått med at hanskommune før eller siden blir en del av en større enhet.

- Vi skal sette i gang en utredning igjen. Da vil vi både se påen samkommuneordning og at Osen kan bli en del av en større enhet. Osen, Roanog Åfjord blir trolig for lite. Kanskje må vi se på en enda større enhet påFosen. Vi holder også muligheten åpen for at vi i Osen knytter oss nærmere tilbyene i nord, Namsos eller Steinkjer, sa Nordmeland.

Astad vil ha «Fosenkommune»

Ordfører Arnfinn Astad i Bjugn led som kjent nederlag i saken omfolkeavstemming om kommunesammenslåing i sitt eget kommunestyre. Selv om hanover hodet ikke kan tenke seg en sammenslåing med Ørland kommune, synes han «Fosenkommune»høres greit ut.

- Innstillingen vi har på bordet i dag passer meg. Jeg ønsker åse på Fosen som en kommune. Jeg håper til slutt det blir en Fosen kommune. Jegtror det vil være et bredt flertall i Bjugn kommunestyre for den innstillingenvi har her i dag. Men i første omgang skal jeg kjempe for vår selvstendighet,proklamerte Astad som ikke fremstod som representant for det politiskeflertallet i sin kommune i styremøtet i Fosen Regionråd.

Må tenke på framtida

Åfjords ordfører, Vibeke Stjern, fremstod som den sterkestetalspersonen for innstillingen fra regionrådets arbeidsutvalg.

- Jeg blir lei av at vi ikke kan utrede dette først. Da vil vijo se hvordan det kan bli i framtida med en kommune på Fosen. Det vil gå noenår før en slik utredning er gjort. Det er heller ikke snakk om at vi skal hyreinn dyre konsulenter til å gjøre jobben. Det er allerede gjort mye arbeid somvi kan dra nytte av. Det er ikke for oss som sitter her vi skal gjøre dettevedtaket, men for framtida. Akkurat nå går det godt i Åfjord og vi har det bra,men vi må tenke på framtida, fastslo Stjern.

Direktør i kommunal- og samordningsstaben hos fylkesmannen iSør-Trøndelag, Alt-Peter Tenfjord, ba politikere og rådmenn om å se flere tiårfram i tid.

- Dere kan ikke bare se på dagens situasjon. Dere må se påhvordan behovene til innbyggerne vil være om 20-30 år og hvordan man vil løsedisse utfordringene. Signalene fra regjeringen er at man ønsker mer robustekommuner, sa kongens embetsmann som ikke ville ha noen mening omkommunestrukturen på Fosen.

Flertall for kommunestruktur

Flere av dem som tok ordet mente man burde vente til etterfolkeavstemmingene i Ørland og Bjugn med å ta stilling til forsalget om åutrede en kommune på Fosen. Det ble ikke flertall for å utsette saken. I stedetfor å votere over at det skal startes en utredning om en felles kommune på Fosen foreslo Einar Strøm at man i stedetkunne stemme over et forsalg om at det startes en utredning om kommunestruktur på Fosen. Det bleenstemmig vedtatt. Samtidg vedtok styremøtet at man ber kommunestyrene behandledenne saken så fort som mulig og at det gis tilbakemelding innen 28. februar2014. Fire dager etter folkeavstemmingen i Bjugn og Ørland.