Drømmen om storgevinsten lebver i beste velgående blant innbyggerne i Fosen. Nye tall fra Norsk Tipping (NT) viser at det ble spilt for totalt 84.605.000 kroner blant beboerne i fosenkommunene i løpet av 2013. Ørland og Åfjord har økning på nesten fire prosent, mens Leksvik går tilbake over fem prosent, så det er store variasjoner på utviklingen i Fosen.– Fjoråret ser ut til å bli det nest beste i selskapets historie, rent økonomisk, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl hos NT. Det ble spilt for ikke mindre enn 12,9 milliarder kroner i fjor. Målt per innbygger var det en økning på knapt én prosent.

Over 18 år

Norsk Tipping har for første gang regnet omsetning per innbygger over 18 år – som selvsagt gir et mer riktig bilde av spillesituasjonen per kommune, da man må være myndig for å spille hos NT. For å gi et korrekt bilde av utviklingen, har NT også omregnet tallene for 2012 tilsvarende.

Disse tallene frembringer at mange av kommunene i Fosen på mange måter er som store spillekommuner å regne. Målt per innbygger over 18 år ble det nemlig spilt for 5.539 kroner i Roan, som er mest i hele fylket. Det gjelder spill både via nettet og hos spillekommisjonærer.  Snittet i Norge er på 3.286 kroner.

På topp i Sør-Trøndelag

I Sør-Trøndelag spiller hver innbygger for gjennomsnittlig 3.241 kroner hos NT, så spillingen i Fosen trekker tallene godt opp i fylket. Roan etterfølges nemlig av Osen (5.020 kr/innb) og Ørland (5.009 kr). Bjugn er på femteplass i fylket med 4.767 kroner. De som ”bryr seg minst”, bor i Rennebu kommune, og spiller for 2.539 kroner hver på de mange spillene hos Hamar-selskapet.

Enorme ulikheter

Det er oppsiktsvekkende forskjeller i Kommune-Norge når det kommer til spilleglede på Lotto, fotball, Flax eller hva det måtte være. Nesseby kommune i Finnmark troner majestetisk på tabellen, med utrolige 8.650 kroner i innsats per innbygger over 18 år. Lavangen i Troms er nummer to, mens Kautokeino i Finnmark gjør trioen med over 8000 kroner per snute komplett. Det er et hav av penger ned til Vegårshei i Aust-Agder, hvor det kun brukes 1.791 kroner per innbygger.

Roan er rangert som Norges 22. største spillkommune, blant de 428 kommunene. Osen er på 37. plass, og Ørland nummer 38. Sist av våre er Leksvik, med 3.384 kroner, og 235. plass.

”Best” i nord

– Vi konstaterer at disse forskjellene alltid har vært der, uten at vi klarer å peke på hva som er årsaken til dette, sier Jødahl.

Kommunene i Nord-Norge, samt Sør-Trøndelag, Hedmark og Hordaland tar de fleste plassene øverst på listen. Østfold, Akershus og ”bibelbeltet” Agder-Rogaland kommer langt nede på listen. Så kan man selvsagt diskutere hvorvidt dette er bra eller dårlig. Foreløpig konstaterer vi bare at slik er det.

Nye spill

– Omsetningen på de forskjellige spillene svinger alltid litt fra år til år. Vi ser at Lotto mister noe omsetning i 2013, men vi har lansert Eurojackpot som et nytt produkt i lykkespill-segmentet. Konkurransen fra utenlandske operatører er tøff, og vi må jobbe hardt for å sikre at vi har appell, spesielt hos de yngre spillerne, sier Jødahl.

– Det er bakgrunnen for at vi for få uker siden lanserte våre nye spill på Internett. Dette er spill som er vel tilpasset nye kanaler og plattformer, legger han til.

– Senere i vår lanserer NT et nytt spill som får navnet ”Nabolaget”, et helt nytt lotterispill hvor NT lover bred appell. Mer informasjon om dette kommer senere, men et artig moment er at dersom naboen din vinner på dette spillet, så vinner du også.

Populære spill i Fosen

Det er fortsatt Lotto som er det største spillet i Fosen. Hver innbygger over 18 år i Fosen brukte 1.169 kroner på dette spillet i fjor, mens normalen i Norge er 859 kroner per snute. Viking Lotto kommer veldig bra ut i Roan, da det ble brukt hele 1.372 kroner per beboer her, mot 633 i snitt i resten av landet. Også Osen og Bjugn er store på Viking Lotto.

Kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl hos Norsk Tipping kan fortelle at det norske folk spilte for nær 13 milliarder kroner i løpet av fjoråret (pressefoto).