De 100 nye rekruttene blir hentet av Forsvaret fra ulike knutepunkt og fraktet inn til flystasjonen. Der skal de innkvarteres uavhengig av kjønn. Tidligere har jenteandelen i luftvernet vært på drøyt 20 prosent, men nå blir denne andelen mer enn doblet.

Test

– Fra 2016 blir det alminnelig verneplikt i Norge, så dette er noe vi tester for å se om det er noen spesielle utfordringer knyttet til å ha så stor jenteandel, og for å se om det er noe vi ikke har tenkt på, forteller presseoffiser Sigurd Tonning-Olsen.

Renere tjeneste

At 50/50-eksperimentet foretas blant rekruttene til luftverntjenesten er ingen tilfeldighet. Denne våpengrenen er generelt svært populær, og har hatt stor søkning fra jenter i mange år.

– I luftvernet jobbes det i lag, og alle oppgaver løses sammen. Dessuten oppfattes det kanskje som en litt ”renere” tjeneste, tror Tonning-Olsen.

Flere dusjer

Ettersom luftvernet allerede er vant til en høy jenteandel er det få tilpasninger som er gjort for å møte de nye rekruttene. Noen nye jentedusjer er det hele. Ankomstdagen vil bli brukt til utlevering av utstyr og velkomstbriefing.Les mer om saken:Storinnrykk av kvinner på brakkaElevene om Forsvarets pilotprosjektElise (19) er kritisk til likestilling i Forsvaret