Fosenstipendet er et utstillingsstipend sponset av Ørland Sparebank hvor kunstneren tar med seg sine arbeider og stiller ut på Ørlandet. Tekstilkunstner Maria Manuela Rodrigues står bak årets utstilling. Hun har utdanning fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, og lang erfaring og kunnskap om tekstil og broderi.

- Lager et miljø

Fosenstipendet er med på å gi kunstforeningen en mulighet til å vise frem kunstnere fra hele landet, og nivået blant søkerne er høyt, forklarer Aina Regine Norset i Ørland/Bjugn kunstforening.

- I år har vi plukket ut Maria fordi vi synes det er litt artig med tekstilkunst, og hun utfordrer publikum. Hun kaller prosjektet sitt for systue, og det hun gjør er å lage et miljø på Galleri Hans.

Blir kjent

- Det er en unik mulighet til å bli kjent med kunstneren. Kunstforeningen har lagt ned en stor innsats i å få profesjonelle kunstnere ut hit, og vi har fått til et godt samarbeid med Gunnhild Tettli og Galleri Hans.

Slik får også barn og unge større muligheter til å oppleve de ulike uttrykkene innefor kunst, og det er også litt av målsettingen, forklarer hun.

Ulike kunstuttrykk

- Ungdomsskolen er flink til å bruke tid på at ungdommen skal få oppleve de mange kunstuttrykkene som finnes. I fjor malte de sjokolade på veggen, og også i er det nok mange som vil stille seg spørsmålet om dette er kunst, sier hun.

Og det er også litt av tanken bak, forklarer hun.

- Vi ønsker at man skal stille det spørsmålet. Rodrigues er en samtidskunstner, en performancekunstner, og utstillingen blir til mens hun er her.

- Kunst til folket

Norset er spent på responsen på kunstverkene.

- Det blir kjempeartig å følge med og se hvilken respons vi får på dette. Kunstforeningens mål er å få kunsten ut til folket, og det føler vi at vi lykkes med. Vi er godt fornøyde, og føler vi har hengt med i tiden, sier hun.

- Forsvinner minnene, forsvinner alt

Selv forklarer Maria at hennes liv har vært og fremdeles er, å reise. På hvert sted bor det en del av henne, og på veien møter hun en fortid som hun desperat prøver å holde i og tar med seg hjem. Hun vil ikke glemme.

- Jo mindre jeg husker, jo mindre er jeg. Mister jeg min fortid, mister jeg meg selv. Jeg er skapt av egne verdier, erfaringer og minner. Men forsvinner minnene, så forsvinner også alt det andre og det som står igjen er øyeblikket, sier Maria.

- Avhengig av interaksjon

Kunstneren har et ønske om å forvandle galleriplassen til et åpent verksted for de som er interesserte i håndarbeid, og kunsten hennes er helt avhengig av interaksjon og formidling for at hun skal kunne lykkes, forklarer hun.

- Kunsten min gjør ikke nytte for noen om den skal ligge bortgjemt i en skuff. Den er skapt for at folk skal se på den, forteller Maria.

Maria er i gang med å rigge opp utstillingen i Galleri Hans til åpningen, og har akkurat fått lånt ei symaskin hos en lokal hobbyforhandler da Fosna-Folket kommer innom. På den skal hun skape nye verker til utstillingen under sitt besøk.

Begynte som femåring

- På jakt etter kunnskap og innhold i det personlige, bruker jeg broderi som et middel for å undersøke de sosiale forholdene i diverse grupper i samfunnet, forklarer hun.

Maria begynte å brodere da hun var fem år gammel, og som sjuåring hadde hun allerede utviklet god teknikk. Hun er født på Madeira og vokste opp i en stor familie, der hun tidlig lærte å ta ansvar og jobbe. Skolegang var ingen selvfølge, forklarer hun.

- Utdanning ble min vei til friheten, sier Maria.

Utvikle kreative evner

Maria er opptatt av likestilling mellom alle samfunnsgrupper, og er særlig opptatt av at barn og unge skal få muligheten til å utvikle sine kreative evner ved bruk av egne hender. Under utstillingsperioden skal hun være tilstede og lage en utstillingskalender sammen med de besøkende og presentere arbeidet sitt. Hun skal ta i mot skoleklasser, og blant annet ha systue for pensjonister i samarbeid med frivilligsentralen. Utstillingen åpner torsdag 17. september og står til 3.oktober.