– Vi venter med å sprette sjampagnen til vi får positivt svar på søknaden til Utdanningsdirektoratet. Kommunens innstilling på enkelte områder er likevel avgjørende for om man får tillatelse til å starte opp med skole så vi er kjempefornøyde med vedtaket, sier styreleder i Fagerenget Montessoriskole, Lasse Henriksen.

Positive nok?

Diskusjonen i kommunestyret gikk ikke på om kommunen stiller seg positivt til etableringen av en ny skole der den forrige ble lagt ned, men om uttalelsen rådmannen hadde foreslått i saksinnlegget var positivt nok.

Høyre fremmet et alternativt forslag til rådmannens, partiet mente var mer tydelig på at kommunen ønsker privatskolen velkommen i Bjugn. De andre partiene mente det var viktig å videreføre Rådmannens faglige vurdering om at et lite elevtall ved en ny skole kan gi et lite fagmiljø for lærerne og et lite utvalg av mulig venner for elevene.

Enstemmige

Etter debatt, var kommunestyret enstemmige i Rådmannens forslag.

Kommunen fastslår dermed til Utdanningsdirektoratet at etableringen av en ny skole i Lysøysundet ikke vil påføre kommunen så store endringer i skolestrukturen eller skape så store økonomiske utfordringer at kommunen fraråder etablering av en ny skole.

– Jeg var selv tilhører på kommunestyremøtet. Vi har håpet på at kommunen ville stille seg positive til etableringen. Vi synes det er veldig bra at de gjør det, og har hatt et godt samarbeid med kommunen i hele søknadsprosessen, sier Henriksen.

Oppstart 2018

Den kommunale Fagerenget skole ble lagt ned høsten 2016. Søknaden om etablering av en privatskole som følger Montessori-pedagogikken ble sendt 27. januar i år. Allerede 8. februar ba Utdanningsdirektoratet kommunen om sin mening i saken.

– Vi håper det går i samme tempo når direktoratet får sett på kommunens uttalelse i saken. Nå er det bare å fortsette med rekrutteringen av lærere så vi er i rute til en oppstart 2018, sier Henriksen.

Arbeid med oppussing og andre oppgaver som skal løses før elevene kan flytte inn pågår også.

Limet i bygda

I dag har skolen 216 andelseiere fra nær og fjern.

– Det er flere fra Trondheim, Oslo og andre utflyttere fra Lysøysundet som synes det er viktig med en skole i bygda, sier Henriksen.

– En skole er limit i en liten bygd. Uten skolen forsvinner alt. Butikk, idrettslag, korps og mye annet lokalt henger sammen med skolen. En skole i Lysøysundet er en viktig brikke i å bygge og utvikle bygda for fremtiden, sier styrelederen.

Avhengige av lokalmiljøet

Henriksen sier at skoleprosjektet er helt avhengige av at lokalmiljøet stiller opp og stiller seg bak etableringen av skolen dersom den skal bli en realitet.

– Vi har ingen fast inntekt før tidligst høsten 2018 når skolen starter opp etter planen. For oss er andelseiere veldig viktige. Det koster å drive og å få ting på plass før elevene kommer.

– Kommunens innstilling mot etableringen kunne blitt en spiker i kista. Dette var et viktig steg i prosessen videre, sier styreleder i Fagerenget Montessoriskole, Lasse Henriksen.