Bridge er et kortspill for fire personer, der to makkerpar spiller mot hverandre. I store turneringer konkurrerer man imidlertid med mange, mange andre par. Stikkord er dyp konsentrasjon og logiske resonnementer.

Ny turnering sponset av milliardær

Åsmund Forfot kommer fra Rissa og bor i Trondheim. Han har en rekke sterke resultater bak seg, blant annet sølv i NM for lag og bronse i EM for universitetslag. I fjor rykket han opp fra 2. divisjon i den norske bridgens seriemesterskap, og klarte seg bra da han i år spilte i eliteserien, 1. divisjon.

I Fredrikstad skal han spille i Norsk Bridgeforbund sin nye storsatsning, Marit Sveaas-turneringen. Den er sponset av milliardæren Christen Sveaas og oppkalt etter hans mor, som var en ivrig bridgespiller.

Store pengepremier

Bridge er ikke et pengespill, normalt er premiene kun i symbolsk størrelsesorden, men til den nye turneringen har Christen Sveaas finansiert et formidabelt premiebudsjett: Litt avhengig av antallet deltakere, kan 1. premien bli opp mot 300.000 kroner.

128 par er for øyeblikket påmeldt til denne meget sterke turneringen, deriblant flere utenlandske stjerner. Forfot deltar med sin mangeårige makker Karl Morten Lunna fra Lom. – Målet må være en plassering blant de ti beste, sier Forfot. – Det blir ikke enkelt, men bør være mulig om vi spiller godt og har marginene på vår side.

Mixbridge

Gjermund Rekstad fra Ørland, bosatt i Stavanger, har flere norgesmesterskap bak seg. Han har de siste årene spilt nokså fast i seriemesterskapets øverste divisjon, og også vunnet denne turneringen.

Normalt ville han nok deltatt i flere klasser under den årlige festivaluka i Fredrikstad, men familielivet gjør at han denne gangen må nøye seg med å spille den første helga, i turneringen som kalles NM for mixpar. Der må en mann ha en kvinnelig makker, og Rekstad har en dyktig sådan i Astrid Steen Lybæk fra Oslo.

– Vi er ett av en god del par som har sjanser til å vinne turneringen, sier Rekstad. – Vi har spilt sammen en gang tidligere i samme turnering, da ble det 8. plass. Min beste plassering i denne turneringen er imidlertid 6. plass med kona mi for noen år siden.

Heder og ære

NM for mixpar er et breddearrangement med relativt variabelt nivå. Men med rundt 200 par på startstreken, kommer ikke de beste plasseringene på bestilling her heller.

I denne turneringen gis det ingen pengepremier, men medaljer og kunstpremier til de tre beste. I tillegg kommer naturligvis heder og ære, i det å bevise for omverdenen at man har en velfungerende hjerne.

Åsmund Forfot kan vinne store penger i Fredrikstad. Foto: Erlend Skjetne
Gjermund Rekstad skal spille om nok en NM-tittel. Foto: Bergen Storturnering