– Per 1. august er det påvist 20 prosent færre skadetilfeller enn på samme tid i 2015. Vi ser en klar nedgang for alle rovviltarter, bortsett fra bjørn, som har gjort betydelig mer skade enn i fjor, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i Statens Naturoppsyn (SNO).

Tap forårsaket av bjørn, jerv, gaupe, ulv og kongeørn gir dyreeiere rett til erstatning.

Sammenlignet med fjoråret viser tallene per 1. august nesten en halvering av registrerte skader gjort av ulv (181), jerv (49) og kongeørn (78). Det er registrert ca. 240 bjørneskader, og det er en økning på 80 prosent. Gaupeskadene har gått ned fra 118 i 2015 til 88 i 2016.

– Det er ikke like lett å finne kadaver etter alle de ulike rovviltartene. Av erfaring vet vi at en større andel av husdyr drept av ulv blir funnet enn for eksempel de som er tatt av jerv. Gaupe og jerv er de artene som det erstattes flest sau etter i Norge, opplyser Austmo.

Selv om de foreløpige tapstallene på landsbasis har gått ned, understreker han at beitesesongen ikke er over. Jerven gjør mest skade fra august siden den hamstrer mat til vinteren. Eksperter mener derfor tapene kan reduseres ytterligere i en del områder om sauene sankes tidligere. (©NTB)