Med en gjennomsnittspris på 15 kroner kiloen betyr det at Grøtting og hans makker fra Røros har dratt opp torsk for 375 000 kroner på de tre ukene de har vært der. Siste del av kvoten ble fisket ute på feltet tirsdag. Nå skal kameraten reise heimover, mens Grøtting sjøl har fått seg hyre på et annet fartøy.

Langholm

Sjarken Langholm til kais i henningsvær. Foto: Privat

Sjarken til Grøtting heter Langholm og er 9,7 meter lang. Fartøyet er oppkalt etter en holme som ligger rett utafor der båten er bygd. Langholm er bygd opp av Grøtting sjøl ved hjelp av faren. Han fikk tak i et glassfiberskrog og en motor og satte trøstig i gang. Sjøl om mye av arbeidet som er gjort på fartøyet er utført med egne hender, innrømmer Grøtting av det ikke ble billig. Dermed må det også henges i stroppen for ro inn kroner for å betale for fartøyet.

Erfaring

Grøtting kommer ikke fra en fiskerfamilie, men som bosatt i ei gammel fiskerbygd har han hele tida hatt interessen for å komme seg på sjøen. I 2012 begynte han på fiske og fangst på Frøya videregående, og der møtte han også kameraten fra Røros som var med på Lofoten.

– Jeg har planer om å få meg en større kvote å fiske på, sier den unge fiskeren.

Torsken har vært godt betalt i det siste. En stund var prisen oppe i 19 kroner kiloen, men rundt 15 er dagens pris. Uansett får kameraten som reiser sørover med seg en bra lott.

– Det blir ei bra månedslønn, sier stoksundingen.

Rett nord

Joachim Grøtting og kameraten fra Røros har fisket opp hele kvoten på tre uker. Foto: Privat

Da ungdommen hadde avsluttet de to skoleåra på Frøya, arbeidet han ei stund ved et fiskeoppdrett før han fikk fatt i sjarken. Noe bakgrunn fra fiske har han fra en annen lokal båt. Når han var ferdig med sjarken sin sjøl, bar det rett nordover til Lofoten.

– Jeg trives veldig godt her, sier Grøtting.

Han har bare ett kvarters seilas før han er ute på fiskefeltene. Havn har han i Henningsvær, og mens han er her sover han i båten. Dusjer gjør han på velferden på land.

Vikar

Nå som kvoten til Langholm er fylt. Mens kameraten reiser heim, skal Grøtting fortsette sesongen på en båt fra Meløy. De har en kar sjukemeldt, og hadde behov for noen som kunne steppe inn på kort varsel.

Fiskeren sier det er et forholdsvis tungt arbeid, men han liker å holde på med det.

– Det går godt når en er vant med det, sier unggutten.

Kveldene går med på velferden. Når de kommer i land og har levert fangsten, blir det gjerne en middagslur.

Heimkomsten

Fisket i Lofoten er et helt annet enn det på heimsjøen, sier Joachim Grøtting. Foto: Privat

Fisket på den andre båten vil holde fram så lenge de har kvote å fiske på. Etterpå regner fosningen med å sette kursen heimover til Stoksund igjen. Der skal han drive heimsjøen, og da må han regne med lengre dager for å få inn særlige mengder med fisk.

– Fisket der kan ikke måle seg med fisket her oppe, sier Grøtting.

En stor forskjell fra ukene på Lofoten blir at han på heimsjøen opererer alene.

Hva framtida vil bringe for den unge fiskeren er han ikke sikker på sjøl ennå. I overskuelig framtid vil han i alle fall drive fisket så lenge det får inn nok penger til at han holder seg sjøl og båten flytende – økonomisk sett. Om han kommer til å bo i Stoksund i all framtid veit han heller ikke noe om. Slik det nå ligger an synes han at får tilfredsstilt utferdstrangen.

– Jeg får sett mye av landet når jeg er ute på fiske, sier Grøtting.

Fisket i Lofoten er et helt annet enn det på heimsjøen, sier Joachim Grøtting. Foto: Privat